ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας

εκδήλωση-του-κκε-για-την-υγιεινή-και-ασ-528198

Εκδήλωση με θέμα “Εργατικά Ατυχήματα – Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη της πλουτοκρατίας” διοργανώνεται από το ΚΚΕ Μαγνησίας για την Δευτέρα 6 Μαϊου στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών (Δημητριάδος -Φιλελλήνων), στον Βόλο.

Σε ανακοίνωση -κάλεσμα για την εκδήλωση αναφέρονται τα εξής: “Το ΚΚΕ σε καλεί ώστε να παλέψουμε για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα. Το ΚΚΕ απαιτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

Όχι άλλα εργοδοτικά εγκλήματα. Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια, τις ελλιπείς έως και ανύπαρκτες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Την πίεση, ανειδίκευτοι εργάτες να δουλεύουν σε σύνθετες και εξειδικευμένες εργασίες χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και εξειδίκευση. Όλα αυτά γίνονται στο βωμό του κέρδους. Όλα αυτά γίνονται για να θησαυρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι την ίδια στιγμή που οι εργάτες θεωρούνται αναλώσιμοι. Δεν τους νοιάζει αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, στα παιδιά τους, αν θα γυρίσουν όρθιοι ή στο αναπηρικό καροτσάκι.

Έχουμε παραδείγματα και στην πόλη μας όπως στον κλάδο του επισιτισμού, αλλά και των υπαλλήλων των ΟΤΑ, όπου διανομείς χάνουν την ζωή τους ή παθαίνουν συχνά ατυχήματα με το μηχανάκι τους την ώρα της εργασίας τους για να εξυπηρετήσουν όσο πιο πολλούς πελάτες, για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στο κλάδο, με την εντατικοποίηση της εργασίας, ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, με συμβασιούχους των ΟΤΑ που είναι ανειδίκευτοι και τους βάζουν να βγάλουν δουλειά χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφαλείας

Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό – ειδικά στο χώρο της καθαριότητας – των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που πάνε κι έρχονται, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία, την εντατικοποίηση, τη λογική της εργολαβίας. Είναι το τίμημα της γυναικείας απασχόλησης πίσω από τα απορριμματοφόρα, μια επώδυνη κι επικίνδυνη δουλειά για το γυναικείο οργανισμό, που το αστικό κράτος και η ΕΕ το προβάλουν τάχα ως κατάκτηση στο όνομα της “ισότητας των γυναικών”.

Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει “ως κόστος” τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης, με τον εκβιασμό “εσύ έχεις δουλειά – πρέπει να σηκωθούν οι κάδοι”.

Τεράστιες ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις, που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν ανοχή στα εργοδοτικά εγκλήματα. Είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν για χρόνια όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που αξιοποιεί η εργοδοσία. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και είναι αποφασισμένη να το ενισχύσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα χτυπήσει παραπέρα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Διατηρεί σχεδόν διαλυμένους τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου για να αλωνίζουν ανενόχλητοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η εργατική τάξη μπορεί να βάλει φρένο στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα. Να μη δείχνει καμιά ανοχή και με ταξική αλληλεγγύη να οργανώσει την πάλη της και να απαιτήσει μέτρα για την ασφάλεια της ζωής της

Είναι όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το κατακρεουργημένο και δυσεύρετο σήμερα μεροκάματο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στο κυνήγι της βραδινής βάρδιας και των υπερωριών, παραβλέποντας ανθρώπινα όρια και αντοχές, όρους και μέτρα ασφάλειας.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Να μην “πετάνε το μπαλάκι” αλλού ούτε να κρύβονται πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη. Να σταματήσουν τώρα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να περιφρουρήσουν με την οργάνωση της πάλης τους τα δικαιώματά τους σε ζωή και μεροκάματο. Να απαιτήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου