ΤΟΠΙΚΑ

Εφτασαν τους 18.000 οι άνεργοι στη Μαγνησία!

εφτασαν-τους-18-000-οι-άνεργοι-στη-μαγνησία-52729
Διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους τα συνδικάτα, από τους συγκεντρωτικούς πίνακες του ΟΑΕΔ και με βάση την αναλογία του εργατικού πληθυσμού στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας εκτιμάται ότι από τους 53.000 ανέργους που περιλαμβάνονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Νοέμβριο του 2012 σε όλη τη Θεσσαλία, οι 18.000 περίπου προέρχονται από τη Μαγνησία.
Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας καταγγέλθηκαν 877 συμβάσεις αορίστου χρόνου, έληξαν 1.181 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καταγράφηκαν 1.299 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνεργοι είναι μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης που είναι επιδοτούμενοι, ενώ στους μακροχρόνιους ανέργους περιλαμβάνονται κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες και απόφοιτοι Δημοτικού.

Σχετικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξάλλου οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μορφωτικό επίπεδο εξάλλου όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία, είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Στη Μαγνησία επίσης από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ένα ποσοστό 15% των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρ’ ότι απασχολείται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις αποδοχές τους και τις συνθήκες διαβίωσής του με την αλλαγή απασχόλησης παρ’ ότι η περίοδος δεν προσφέρεται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.


ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου