ΤΟΠΙΚΑ

Νέες αιχμές Στάμου για τη ΔΕΥΑΜΒ

νέες-αιχμές-στάμου-για-τη-δευαμβ-851206

Σε νέα συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας θα συζητηθεί τελικά το θέμα έγκρισης του ισολογισμού και απολογισμού της ΔΕΥΑΜΒ για το έτος 2009, το οποίο επρόκειτο να συζητηθεί χθες, αλλά λόγω της προκεχωρημένης ώρας της συνεδρίασης, αποφασίστηκε τελικά να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση.
Με αφορμή την έγκριση για τον ισολογισμό ωστόσο άναψε νέες φωτιές ο Αντιδήμαρχος Γ. Στάμος που επανήλθε με μία νέα σειρά από ερωτήματα κυρίως προς την πλευρά του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Επιχείρησης κ. Δ. Κουτσιφέλη και τα οποία κατέθεσε εγγράφως προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα ΜΜΕ.
Ειδικότερα στο νέο έγγραφο σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Δεν επιθυμώ να επανέλθω στο θέμα που εκτενώς συζητήθηκε στο τελευταίο Δ.Σ. Είναι γνωστές οι απόψεις μου και η ψήφος μου στην τελική απόφαση. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Δ.Σ. μετατράπηκε σε ανακριτικό και απαλλακτικό όργανο σε ό,τι έχει σχέση με τα όσα κατέθεσα στην πολυσέλιδη αναφορά μου και σύμφωνα με την ομολογία που αναφέρεται στην απόφαση ότι «δεν αποδίδουμε καμία μομφή σε κανέναν, αλλά ζητάμε την συνδρομή των ορκωτών λογιστών για να μην μείνει καμία σκιά», από την ανάγνωση των πρακτικών εκείνης της συνεδρίασης έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα που θέτω υπόψη σας και θα καθορίσουν την ψήφο μου στα θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης.
Στο υπόμνημά του ο κ. Κουτσιφέλης αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη
της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. στις 8-3-2005. «Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, υπήρξαν πέντε ημέρες κατά τις οποίες τα αποθέματα του νερού εξαντλήθηκαν και η πόλη έμεινε χωρίς νερό μέχρι και οκτώ ώρες ανά ημέρα. Την ίδια περίοδο από τον Ιούνιο και μετά τα χλωριόντα στο δίκτυο με όριο τα 250 mg/Ι υπερβαίνουν μόνιμα τα 450 MG/Ι». Γεννάται το ερώτημα: ήταν σε γνώση της τότε διοίκησης ότι οι πολίτες έπιναν δηλητηριασμένο νερό; Ήταν σε γνώση της Γενικής Διευθύντριας και τι έπραξε;
Ο ίδιος ομολογεί ότι από το 2000 – 2005 δαπανήθηκαν περίπου 2 000 000 € σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από εξωτερικά γραφεία, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας του μόνο 70.000 € και αυτά αποκλειστικά για τοπογραφικές εργασίες. Αυτά επισημαίνω και εγώ στην αναφορά μου και ρωτάω γιατί; Πολιτικές ευθύνες για αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν;

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επέκτασης αυτοματοποίησης του δικτύου προϋπολογισμού 380.000 € πλέον Φ.Π.Α. που και σήμερα είναι θέμα στο Δ.Σ. ομολογεί ότι έδωσε ο ίδιος την εντολή για την εκτέλεση του έργου. Στην ουσία ομολογεί ότι εκτέλεσε απόφαση του Δ.Σ. και επιβεβαιώνει πλήρως την αναφορά μου, ότι δηλαδή μεταφέρει την ευθύνη από τον εισηγητή σε αυτόν που αποφασίζει. Από πότε μία απόφαση του Δ.Σ. είναι εκτελεστή, χωρίς να έχει την έγκριση νομιμότητας από την περιφέρεια;
Από το υπόμνημα του κ. Μακρή προκύπτει ότι πράγματι ο προϋπολογισμός του 2006 ήταν πλασματικός σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Από τη «λογιστική αστοχία» που είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση το Δ.Σ., τώρα αναφέρει ότι το χρηματικό υπόλοιπο των 4.600.000 € έπρεπε να γραφεί
Χρηματικό υπόλοιπο 700.000 €
Διεκδικούμενα έσοδα 3.900.000 €
ΣΥΝΟΛΟ 4.600.000 €
Αλήθεια, δεν υπάρχουν πολιτικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, τι προβλέπει ο κώδικας;
Στα πρακτικά που μου επιδόθηκαν υπάρχει και ένα σημείωμα του Προέδρου, απαντητικό στο Υπηρεσιακό σημείωμα της κ. Κολιού, που στο σημείο τρία (3) ζητεί (να κατατεθούν τα «πόθεν έσχες» των υπογραφόντων και τα παραστατικά που συνόδευσαν τα τιμολόγια χρήσης των μηχανημάτων) δηλαδή όπως αναφέρει στην παράγραφο 1 του κ. Κουτσιφέλη και κ. Χούσου. Γεννάται το ερώτημα, τι οικονομική ατασθαλία διαπίστωσε η κ. Κολιού για να ζητά τα «πόθεν έσχες» του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και του Προϊσταμένου του τμήματος Διαχείρισης Δικτύων.
Για όλα αυτά κύριοι συνάδελφοί μου και για πολλά άλλα κρίνατε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, εξακολουθώ να έχω διαφορετική άποψη και μάλιστα αυτή η άποψη ενισχύεται και με καινούργια στοιχεία.
Γι΄ αυτό και η τοποθέτησή μου κυρίως στην έγκριση ισολογισμού και απολογισμού έτους 2009 που αφορά πεπραγμένα θα είναι αρνητική, έως ότου ξεκαθαριστούν πολλά ζητήματα τα οποία έχω θέσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου