ΤΟΠΙΚΑ

Ποιος ελέγχει το κόστος στη ΔΕΥΑΜΒ;

ποιος-ελέγχει-το-κόστος-στη-δευαμβ-851206

Την Τρίτη 24 ή την Τρίτη 31 Αυγούστου θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να ασχοληθεί με τις καταγγελίες του Αντιδημάρχου Βόλου Γιάννη Στάμου αναφορικά με θέματα διαχείρισης της ΔΕΥΑΜΒ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα παραβρεθούν και οι κ.κ. Κουτσιφέλης και Χούσος, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και Προϊστάμενος Ύδρευσης αντίστοιχα, οι οποίοι είναι εγκαλούμενοι από τον κ. Στάμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού ακούσει τις δύο πλευρές, θα αποφασίσει αν υπάρχει λόγος να συγκροτηθεί Επιτροπή η οποία θα κάνει την Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνήσει αν είναι βάσιμες ή όχι οι καταγγελίες του Αντιδημάρχου. Ο τελευταίος ως γνωστόν έχει ζητήσει η Επιτροπή να μην είναι από στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ αλλά του Δήμου Βόλου, προτείνοντας παράλληλα ότι στο διάστημα που γίνεται η έρευνα να παραιτηθούν προσωρινά από τις θέσεις τους η κ. Κολιού και ο κ. Κουτσιφέλης, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης που μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες την τοπική επικαιρότητα και η οποία χθες πήρε διαστάσεις και στον αθηναϊκό Τύπο, καθώς μεγάλης πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες με ανταποκρίσεις τους κάνουν λόγο για «σκάνδαλο εκατομμυρίων σε δημοτική επιχείρηση του Βόλου».

Οι εγκαλούμενοι υποστηρίζουν ότι όλα είναι συκοφαντίες και ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ ήδη η Γενική Διευθύντρια και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Στάμου. Χθες το πρωί εξάλλου στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ βρέθηκε και ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, που είχε συνεργασία με υπηρεσιακά στελέχη χωρίς ωστόσο να γίνει ο,τιδήποτε γνωστό από τη Διαδημοτική Επιχείρηση.

Οι υπερχειλιστές

Πάντως οι καταγγελίες Στάμου επαναφέρουν και πάλι στο προσκήνιο τη γνωστή εδώ και χρόνια αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ με τη συνεργασία τους να είναι ζητούμενο για τη Διοίκηση και με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παραγωγή του βέλτιστου αποτελέσματος σε μία Διαδημοτική Επιχείρηση με κοινωφελή σκοπό. Μία έλλειψη στοιχειώδους συνεργασίας που προκύπτει μέσα από την επίσημη αλληλογραφία για το περίφημο θέμα των υπερχειλιστών. Στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής ο Γ. Στάμος σημείωσε ότι οι επίσημες τιμές του Υπουργείου Δημοσίων Εργων για την τοποθέτηση των υπερχειλιστών είναι 800 ευρώ, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ τους πληρώνει έναντι 9.000 – 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικό του γεγονότος και της ψυχρότητας των σχέσεων που επικρατούν ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη αποτυπώνεται σε επιστολή – υπηρεσιακό σημείωμα της Γενικής Διευθύντριας της ΔΕΥΑΜΒ Αναστασίας Κολιού προς τους Δημάρχους Βόλου και Νέας Ιωνίας στις 14.1.2010 για το θέμα των υπερχειλιστών, όπου σημειώνει τα εξής αποκαλυπτικά για τις σχέσεις των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ. Λέει σχετικά η κ. Κολιού: «Σχετικά με το θέμα των υπερχειλιστών σάς γνωρίζω ότι στις 12.1. 2010 έστειλα υπηρεσιακό σημείωμα προς τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Κουτσιφέλη και τον επιβλέποντα του έργου ομβρίων της Νεάπολης κ. Τζίνη, προκειμένου να υπάρξουν διασταυρούμενες απόψεις για το κόστος προμήθειας και εγκατάστασή στους. Αναλυτική απάντηση έλαβα μόνον από τον κ. Κουτσιφέλη, ο οποίος είναι και ο αιτών την έγκριση της δαπάνης, ενώ ο κ. Τζίνης δεν προβαίνει σε αναλυτική κοστολόγηση.

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας, γιατί ο διασυρμός της Επιχείρησης μέσω των τοπικών ΜΜΕ, εξαιτίας των καταγγελιών, δεν προάγει ούτε το κύρος της ΔΕΥΑΜΒ, ούτε της διοίκησης, ούτε βεβαίως των εργαζόμενων σε αυτή».

Αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στα στελέχη είναι η απάντηση που δίνει ο επιβλέπων του έργου ομβρίων στη Νεάπολη και προϊστάμενος του τμήματος μελετών – κατασκευών της ΔΕΥΑΜΒ Σταύρος Τζίνης:

«Σε απάντηση τού ως άνω σχετικού εγγράφου, σας ενημερώνω ότι

1. Ως επιβλέπων του έργου « Ενίσχυση – Ανακατασκευή του δικτύου ομβρίων στην Περιοχή της Νεάπολης» ουδέποτε επέβλεψα την τοποθέτηση των υλικών, που αναφέρετε στο έγγραφό σας

2. 2. Επειδή δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι (σαν κατασκευή) ο υπερχειλιστής και τι περιλαμβάνει, αδυνατώ να κάνω την κοστολόγηση που μου ζητάτε»!!!

Αντίθετα με τον κ. Τζίνη που αγνοεί τι ακριβώς είναι σαν κατασκευή ο υπερχειλιστής, αν και είναι επιβλέπων του έργου ομβρίων της Νεάπολης, αναλυτική περιγραφή των εργασιών κάνει στην απάντησή του προς την κ. Κολιού ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, που περιγράφει αναλυτικά τις εργασίες για την τοποθέτηση ενός υπερχειλιστή. Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Στάμος ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες τιμές του Δημοσίου η τοποθέτηση ενός υπερχειλιστή κοστίζει 800 ευρώ, ο κ. Κουτσιφέλης υποστηρίζει ότι οι εργασίες εγκατάστασης ενός υπερχειλιστή μαζί με την ανάλυση της τιμής σύμφωνα με τα επίσημα τιμολόγια του Δημοσίου είναι 8.133,72 ευρώ. Ο κ. Κουτσιφέλης υποστηρίζει ότι κατασκευάστηκαν έξι υπερχειλιστές. Τέσσερις επί της οδού Νεαπόλεως, ένας στους Αγίους Αναργύρους και ένας πίσω από το Συγκρότημα Τσαλαπάτα. Η λειτουργία τους, όπως λέει, στην τελευταία σημαντική βροχόπτωση υπήρξε άριστη κι δεν είχαμε συγκέντρωση ομβρίων στα γνωστά σημεία της Νεαπόλεως, ούτε και είσοδο εξωτερικών ομβρίων στον Τσαλαπάτα από την πλευρά του Nlcolas.

Το συνολικό κόστος επομένως είναι: 6 υπερχειλιστές x 8.133,72 = 48.802,32 ευρώ έναντι των 42.900 ευρώ που χρεώσαμε. Η τιμολόγηση των παραπάνω εργασιών είναι κατά 12% μικρότερη και αυτή η έκπτωση είναι το αποτέλεσμα της ευθύνης, όπως λέει ο κ. Κουτσιφέλης, με την οποία εκτελούμε τις εργασίες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου