ΤΟΠΙΚΑ

Σκληραίνουν αποφασιστικά τη στάση τους

σκληραίνουν-αποφασιστικά-τη-στάση-το-502766

Τραβάνε χειρόφρενο οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους από σήμερα. Έχοντας ξεκινήσει από χθες την προετοιμασία, αρκετά φορτηγά μετά τα μεσάνυχτα κατευθύνθηκαν στον κόμβο του Βελεστίνου όπου σήμερα νωρίς το πρωί αναμένεται και ο κύριος όγκος των οχημάτων του Νομού. Στις 10.30 το πρωί σε πορεία τα φορτηγά θα ξεκινήσουν από το Βελεστίνο με προορισμό το Βόλο. Στην οδό Λαρίσης θα επιχειρήσουν συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής υπηρεσίας της ΔΕΗ και έπειτα θα αποχωρήσουν ειρηνικά για το Βελεστίνο.

Στην έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα λιμενεργατών οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως ήταν απογοητευμένοι και ταυτόχρονα οργισμένοι.
Κατήγγειλαν για εμπαιγμό την Κυβέρνηση, καθώς όπως τόνισε ο Λάσκαρης Κοκκωνίδης πρώην πρόεδρος του τοπικού σωματείου, επί έξι ολόκληρους μήνες και ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαβούλευση, δεν έγινε καμία αλλαγή στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών ομόφωνα στη συνέλευση και αφού είχε προηγηθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισαν εκτός από την παράταξη των οχημάτων τους στο Βελεστίνο και την πορεία μέχρι τη ΔΕΗ, να απέχουν από κάθε εργασία. Από χθες τα μεσάνυχτα ουσιαστικά όπως ανακοινώθηκε χθες στη συνέλευση δόθηκε το σήμα, σε όλους για «παύση εργασιών» παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η απόφαση της επίταξης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν ικανοποιήθηκαν, μετά και την κίνηση του υπουργού για αύξηση της άυλης αξίας των βυτιοφόρων κατά 42.000 ευρώ, θεωρώντας ότι η αύξηση αυτή είναι άνευ αντικειμένου, αφού μετά την πάροδο της τριετίας η αξία της άδειας θα μηδενιστεί και αποφάσισαν να παραμείνουν σε τροχιά κινητοποιήσεων. Αίτημά τους παραμένει η αξία της αδείας μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου να είναι το ένα τρίτο της σημερινής, κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση.

Σε τοπικό επίπεδο, οι ιδιοκτήτες φορτηγών ταυτίζονται πλήρως με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας του κλάδου, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου αυτοκινητιστών, ιδιοκτητών φορτηγών, Ζήσης Ντελόπουλος αποδοκίμασε τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου κάνοντας λόγο για πλήρες αδιέξοδο. Αναφέρθηκε μάλιστα στις υποχωρήσεις που έγιναν από τον κλάδο για να υποστηρίξει την τελική επιλογή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου έστω και την ύστατη ώρα το Υπουργείο να αποσύρει το νομοσχέδιο και να επανέλθει στο διάλογο.
Ο νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη προβλέπει απελευθέρωση των κομίστρων, αλλά και της χορήγησης αδειών οδικών μεταφορών, με μεταβατική περίοδο τριών ετών. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που οι φορτηγατζήδες επιμείνουν σε ακραίες κινητοποιήσεις, τότε θα απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου η μεταβατική περίοδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου