ΤΟΠΙΚΑ

Ξανάνοιξαν, αλλά με ακριβότερα καύσιμα

ξανάνοιξαν-αλλά-με-ακριβότερα-καύσιμ-496774

Ομαλοποιήθηκε και στη Μαγνησία η αγορά των καυσίμων, με τα πρατήρια από προχθές το απόγευμα να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και να ανεφοδιάζονται κανονικά με καύσιμα μετά τη λήξη της απεργίας.

 

Οι τιμές ωστόσο σε αρκετά σημεία ακόμη και μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι τσιμπημένες προς τα πάνω . «Αγοράσαμε ακριβότερα από τις εταιρίες, λένε οι πρατηριούχοι. Οι αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο ακόμη και μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα αλλά και στα περιφερειακά πρατήρια στην τιμή της αμόλυβδης είναι χαρακτηριστικές. Η ελάχιστη τιμή ήταν 1,456 ευρώ, η μέγιστη άγγιξε το 1,679 ευρώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Οι αποκλίσεις στη Μαγνησία φτάνουν ακόμη και τα 0,22 λεπτά, ενώ στα νησιά των Βορείων Σποράδων η τιμή της αμόλυβδης έχει φτάσει στο 1,679 ευρώ στο Λουτράκι, ενώ στο Πατητήρι Αλοννήσου στο 1,665. Στην περιοχή του Αλμυρού οι τιμές στην αμόλυβδη κυμαίνονται από 1,478 ευρώ μέχρι 1,510 ευρώ στις Μικροθήβες.

Στην περιοχή της Κάρλας στο 1,504 ευρώ και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στο Βελεστίνο στα 1,509 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτά κάθε μέρα πλέον το Υπουργείο Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η ελάχιστη τιμή χθες ήταν είναι 1,460 ευρώ , η μέγιστη τιμή στο 1,599 ευρώ. Μέση τιμή στα 1,506 ευρώ.

Οι διαμαρτυρίες των πελατών είναι απόλυτα δικαιολογημένες, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των πρατηριούχων της Μαγνησίας Άγγελος Τσαβές, όμως όπως ο ίδιος τονίζει ότι η ευθύνη για αυτό το “χαράτσι” χρεώνεται αποκλειστικά στις πετρελαϊκές εταιρίες.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και τα διυλιστήρια σύμφωνα με τους πρατηριούχους, μετά τη λήξη της απεργίας ανεφοδίασαν τα πρατήρια με καύσιμα σε υψηλότερες τιμές, ενώ γενικότερα όπως τόνισε ο κ. Τσαβές πρέπει να μειωθεί ο φόρος ειδικής κατανάλωσης, επιμένουν οι πρατηριούχοι που ωστόσο δεν εισακούγονται και το κόστος μετακυλίεται στον πελάτη.

“Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι καταναλωτές αγοράζουν βενζίνες και πετρέλαιο πολύ ακριβότερα, καθώς οι ενδεικτικές τιμές δεν είναι δεσμευτικές για τους βενζινοπώλες, με αποτέλεσμα η πραγματική τιμή των καυσίμων στο πρατήριο να είναι πολύ πιο πάνω από τις τιμές που ανακοινώνει το υπουργείο ” παρατηρεί ο κ. Τσαβές.

Επανήλθε η ηρεμία στην αγορά

Στο μεταξύ χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η εβδομάδα η τροφοδοσία της αγοράς του Βόλου. Τα φορτηγά Δημοσίας Χρήσεως από προχθές το απόγευμα άρχισαν να αποχωρούν από τα κομβικά σημεία που ήταν παρατεταγμένα για επτά ολόκληρες ημέρες και από χθες το πρωί ξεκίνησε κανονικά η μεταφορά προϊόντων.

Σήμερα οι πρόεδροι όλων των συνδικάτων ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως θα έχουν νέα συνάντηση με το γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών. «Ξεκινάμε τη συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε με καλή διάθεση, θέλω να πιστεύω και οι δύο πλευρές, για να βρούμε τη χρυσή τομή» τόνισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του τοπικού συνδικάτου Ζήσης Ντελόπουλος.

Ο κ. Ντελόπουλος επανέλαβε ότι η αναστολή της απεργίας ήταν ένα δείγμα από την πλευρά των επαγγελματιών ότι κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση να θιγούν τα συμφέροντα κανενός άλλου κλάδου, πολλώ δε μάλλον όταν η οικονομική κρίση πλήττει τους περισσότερους.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών πάντως εις ένδειξη καλής θέλησης εμμέσως περιμένουν τις επόμενες μέρες να αρθεί από την Κυβέρνηση η απόφαση της επίταξης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου