ΤΟΠΙΚΑ

Φυγή… νερού από την Κάρλα στον Παγασητικό

φυγή-νερού-από-την-κάρλα-στον-παγασητ-493170

Μεγάλες ποσότητες νερού καταλήγουν μέσω της σήραγγας της Κάρλας στον Παγασητικό από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, οπότε άνοιξε το θυρόφραγμα. Το θυρόφραγμα δεν άνοιξε λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και αποτροπή πλημμυρών, αλλά για την ανάγκη επισκευών, όπως διευκρίνιζε ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Κάρλας Κ. Δανιήλ.

Την απόφαση έλαβε η ΕΥΔΕ Κάρλας με τη σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου νομαρχιακού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζη, όπως ενημέρωνε ο κ. Δανιήλ.

Πάντως από το περιβάλλον του κ. Τσαμπάζη υποστήριζαν ότι ο ίδιος είχε την ενημέρωση από αντιδήμαρχο του Αρμενίου για κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες.

Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει την έλλειψη συντονισμού εκ μέρους του φορέα διαχείρισης της Κάρλας, με την αρμοδιότητα να συνεχίζει να επιφορτίζεται η επιβλέπουσα υπηρεσία…

Με αφορμή το άνοιγα του θυροφράγματος για το οποίο ενημερώθηκε μόλις χθες το απόγευμα, η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου επανέφερε την πάγια θέση της Νομαρχίας για έργα ηλεκτρονικού μηχανισμού, ώστε το «κλειδί» για τη διαφυγή νερών να μην έγκειται σε εικασίες και φόβους για πλημμύρες, αλλά να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Από το Νοέμβριο του 2009 με έγγραφο προς το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών η αντινομάρχης Περιβάλλοντος έθετε την ανάγκη εκτέλεσης έργων από την ΕΥΔΕ, ώστε η λειτουργία του θυροφράγματος να είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία του αντλιοστασίου μεταφοράς νερού από την Τ1 στην Τ2 και των αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων τροφοδοσίας της λίμνης.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα δίνει τη δυνατότητα προστασίας του περιβάλλοντος, τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, θα διασφαλίζει την επιθυμητή στάθμη νερού, ενώ θα αποφεύγεται το κατά το δοκούν άνοιγμα του θυροφράγματος.

Η κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι σχετικά με την ποιότητα των νερών, η οποία συνεχίζει να παρακολουθείται, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί η ετήσια έκθεση αξιολόγησης.

Εως και σήμερα…

Ποσότητες νερού θα διαφεύγουν από την Κάρλα στον Παγασητικό έως και σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τον διευθυντή της επιβλέπουσας υπηρεσίας, το άνοιγμα του θυροφράγματος κρίθηκε αναγκαίο για την επισκευή πέντε χαλασμένων θυροφραγμάτων στα διοικητικά όρια της Λάρισας.

Τα θυροφράγματα, αρμοδιότητας της υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Λάρισας, επισκευάζονται ταυτόχρονα με την επισκευή στην οποία προχώρησε η ΕΥΔΕ, όταν έκτο θυρόφραγμα καταστράφηκε στο πλαίσιο εργολαβίας για τη διαπλάτυνση της 1Τ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου