ΤΟΠΙΚΑ

«Γυάλισε» η παραλία Καλών Νερών

γυάλισε-η-παραλία-καλών-νερών-496030

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Μηλεών συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της μη κερδοσκοπικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης HELMEPA, που σε συνεργασία με το Ocean Conservancy διοργανώνουν σειρά δράσεων για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας.

Ο Δήμος Μηλεών σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μηλεών-Καλών Νερών διοργάνωσε τον καθαρισμό μεγάλου μέρους της ακτής Καλών Νερών, δίνοντας έτσι το μήνυμα για καθαρές θάλασσες και ακτές με απώτερο στόχο τη διακοπή της υποβάθμισής τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Μηλεών Απόστολος Αρέθας, το πρόβλημα των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι νομίζουμε και η ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι θάλασσες δεν είναι σκουπιδότοποι και χωρίς καθαρές ακτές υποβαθμίζεται η φύση και η ζωή μας», σημειώνει ο δήμαρχος.

Μέσω των περιβαλλοντικών δράσεων ο δήμος προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους ενήλικες και να εκπαιδεύσει τους μικρούς μαθητές, ώστε όλοι να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά φιλική προς το φυσικό περιβάλλον της ακτής, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα οι τακτικοί καθαρισμοί των ακτών με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών Σχολείων του δήμου αλλά και εθελοντών, συμβάλλουν στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου για την προστασία του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο δήμος Μηλεών υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία για 11 συναπτά έτη το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης», τονίζει ο κ. Αρέθας και προσθέτει πως από το 2003 στο Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου Νηλείας δημιουργήθηκε εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός, ο οποίος έχει να επιδείξει αξιόλογη δράση και επιτυχίες ενώ από το 2005 τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μη κερδοσκοπικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης HELMEPA που ασχολείται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φύση χωρίς σκουπίδια» της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

«Απώτερος στόχος μας είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από εξωγενείς επιδράσεις και η αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρνητικής παρέμβασης σε αυτό. Χρέος μας είναι η διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης τόσο για τους δημότες του δήμου, όσο και για τους επισκέπτες, κάνοντας την περιοχή μας πόλο έλξης και αναψυχής», σημειώνει ο κ. Αρέθας.

Ο ίδιος προσθέτει πως «αντιμετωπίζουμε τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, αναγνωρίζοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο διατηρείται ζωντανός ο δεσμός μας με την φύση. Η προστασία του περιβάλλοντος και ο σεβασμός προς τη φύση αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας. Κατά τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και στο νέο Δήμο του Νοτίου Πηλίου, με τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο με σκοπό την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως, επέφερε τεράστιες αλλαγές στον πλανήτη. Η ρύπανση του αέρα και η μόλυνση των νερών και του εδάφους απειλούν όχι μόνο την ποιότητα ζωής μας αλλά και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον δημιουργούν προβληματικές περιβαλλοντικές καταστάσεις και οδηγούν σε «οικολογική κρίση».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου