ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία της ΟΕΜΑ για τα Μεσογειακά Χωριά

αγωνία-της-οεμα-για-τα-μεσογειακά-χωρι-480391

 

Mετά τον κουρνιαχτό των εκλογών, που κατακάθεται μέρα με τη μέρα, αρχίζουν να επανέρχονται σιγά – σιγά στην επιφάνεια και στην καθημερινή πολιτική ατζέντα της πόλης μας οι εκκρεμότητες και οι καθυστερήσεις σε έργα και δράσεις που είναι συνυφασμένες με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ευρύτερης περιοχής.

Μία από αυτές είναι ασφαλώς και η αβεβαιότητα που υπάρχει εδώ και ένα χρόνο περίπου για τη διεξαγωγή ή μη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα. Και μπορεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ) να έχει ανεβάσει στροφές και να κινείται πλέον όπως θέλει και η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), ωστόσο το μεγάλο αγκάθι συνεχίζει να παραμένει η καθυστέρηση της κυβέρνησης να ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση των δύο Μεσογειακών Χωριών στο Βόλο και τη Λάρισα. Μία χρηματοδότηση που αγγίζει τα 150.000.000 ευρώ και τα οποία θα πρέπει να βρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να γίνουν τα δύο Χωριά από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

Οι τελευταίες επιστολές του Προέδρου της ΔΕΜΑ κ. Αντάντι και των Δημάρχων Βόλου και Λάρισας προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, που είχε δεσμευτεί προς τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων για τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στη ΔΕΜΑ για την άρτια τέλεση των Αγώνων του 2013, δεν απαντήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία και η αβεβαιότητα για τη διεξαγωγή των Αγώνων. Το ίδιο ασαφείς είναι και οι απαντήσεις που παίρνει η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία επιχειρεί παντί τρόπω να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πίστωση που θα σηματοδοτήσει την τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των Αγώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και χθες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παρελκυστική πρακτική κυβερνητικών αξιωματούχων να δώσουν σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τη χρηματοδότηση των δύο Μεσογειακών Χωριών, πολλώ μάλλον που η ΟΕΜΑ θεωρεί ότι τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη κατασκευή τους μέχρι το 2013 είναι οριακά. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, και από τη στιγμή που η ΟΕΜΑ θέλει να αποποιηθεί την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται, οδηγήθηκε προχθές ο Γ. Κολέτσος στην ανάγκη να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κ. Αμάρ Αντάντι με την οποία τον ενημερώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει το θέμα των Μεσογειακών Χωριών, παρά τις μέγιστες προσπάθειες που έχουν γίνει από την ΟΕΜΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Κολέτσος στην ίδια επιστολή ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ότι την ίδια στιγμή δεν υπάρχει και άρνηση της Κυβέρνησης για την κατασκευή τους, που σε μία δύσκολη για τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας περίοδο εξετάζει διάφορες λύσεις. Ο κ. Κολέτσος μάλιστα καλεί τον κ. Αντάντι να έλθει στην Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου μαζί με την ΟΕΜΑ να συζητήσουν το μείζον αυτό θέμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου