ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάζεται να μας δείξει κόκκινη κάρτα…

ετοιμάζεται-να-μας-δείξει-κόκκινη-κάρ-484885

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου θα περιμένει η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) την επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης για τον χρόνο έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΜΑ αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσά τους και τη μεταφορά διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 σε άλλη πόλη της Μεσογείου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επιστολή που έστειλε την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ κ. Αμάρ Αντάντι στον Πρόεδρο και στη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕΜΑ) κ.κ. Κολέτσο και Κουτρουμπά αντίστοιχα. Η επιστολή Αντάντι είχε ως αποτέλεσμα να αποστείλουν νέα επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο οι δύο Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας κ.κ. Βούλγαρης και Τζανακούλης, με την οποία ζητούν να απαντήσει έγκαιρα στο αίτημα της ΔΕΜΑ, καθώς -όπως σημειώνουν- «κάθε κωλυσιεργία για σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση για το θέμα αυτό δυναμιτίζει και ουσιαστικά ακυρώνει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στις πόλεις μας».

Ειδικότερα η επιστολή Αντάντι στους κ.κ. Κολέτσο και Κουτρουμπά και η επιστολή των δύο Δημάρχων Βόλου και Λάρισας έχουν ως εξής:

Η επιστολή Αντάντι

«Με είχατε ενημερώσει από ένα email της 21ης Οκτωβρίου ότι δεν μπορείτε να έχετε μια επίσημη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μεσογειακού Χωριού πριν τις 15 Νοεμβρίου 2010, περίοδο των συζητήσεων περί δημοσιονομικών.

Γνωρίζω αρκετά τη δέσμευσή σας να υπερασπίσετε το φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων, στην θέλησή σας και την αποφασιστικότητα σας να αποκτήσετε άμεσα τις διαβεβαιώσεις των Ελληνικών Αρχών στο σημαντικό αυτό θέμα.

Παρ’ όλα αυτά καταλαβαίνετε πως εδώ και πολύ καιρό δεν έχει δοθεί απάντηση σε αυτό το καθοριστικό ερώτημα, ενώ η εμπιστοσύνη μας να δούμε να ξεκινάνε γρήγορα οι εργασίες του Χωριού αμβλύνεται.

Θα συμφωνήσετε με εμένα ότι η ΔΕΜΑ έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να θεωρήσω ότι η ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου είναι πραγματικά η τελευταία -ήδη καθυστερημένη- για την εφαρμογή διοικητικών και προκαταρκτικών οικονομικών βημάτων για να ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής του Μεσογειακού Χωριού που προβλέπεται για τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με τον αρχικό σας προγραμματισμό. Αν περάσει η ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου, είναι δύσκολο, δεδομένου του ανελαστικού χρόνου υλοποίησης, εξασφαλίζοντας ότι θα μείνει αρκετός χρόνος για χωροταξικό σχεδιασμό και την παράδοση ενός χωριού στο ύψος των υποσχέσεων που δόθηκαν με το φάκελο της υποψηφιότητας, και ειδικά για την υποδοχή των αθλητών. Λαμβάνοντας υπόψη τις αδιαμφισβήτητες εκτιμήσεις, είναι προφανές ότι κάθε τάση για περαιτέρω αναβολή της αναμενόμενης απάντησης, θα θεωρηθεί μοιραία προσπάθεια υπεκφυγής και ελιγμού.

Για το λόγο αυτό καλώ ακόμα μια φορά τη δέσμευσή σας και τη μαχητικότητά σας να υπερασπιστείτε τους Μεσογειακούς Αγώνες του Βόλου 2013, και να σας προτρέψω να παρέμβετε με πιο πολύ δύναμη στις αρμόδιες Αρχές για την απόκτηση επίσημης απάντησης. Σας ζητώ με επιμονή, να μας αποστείλετε μια επιστολή το αργότερο 3 μέρες μετά τις 15 Νοεμβρίου, γνωστοποιώντας μας την τελική απάντηση των συζητήσεων του προϋπολογισμού, έλλειψη της οποίας η ΔΕΜΑ θα είναι υποχρεωμένη να προσδιορίσει συγκεκριμένα μέτρα.

Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, κυρία Διευθύντρια,

Γενικά, δεχτείτε τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου».

Η επιστολή Αντάντι κοινοποιείται ακόμη στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ , στους Προέδρους των Επιτροπών – ΔΕΜΑ, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και στους Δημάρχους Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Η επιστολή των Δημάρχων

Μετά το έγγραφο Αντάντι την περασμένη Τετάρτη οι δύο Δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας απέστειλαν στον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Με το από 1.11.2010 έγγραφό του ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ κ. Amar Addadi επισημαίνει για μια ακόμη φορά την οικονομική και χρονική εκκρεμότητα για τον προγραμματισμό της κατασκευής του Μεσογειακού Χωριού, που έχει ως τελευταίο χρονικό όριο έναρξης των εργασιών των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, τον Ιανουάριο του 2011.

Επειδή πιστεύουμε ότι κάθε κωλυσιεργία για σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση στη ΔΕΜΑ για το θέμα αυτό δυναμιτίζει και ουσιαστικά ακυρώνει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στις πόλεις μας, παρακαλούμε ως αρμόδιος Υπουργός για την άμεση και καθοριστική παρέμβασή σας».

Δήλωση Π. Μαρκάκη

Η επιστολή των Δημάρχων Βόλου και Λάρισας προς τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς και η επιστολή του προέδρου της ΔΕΜΑ, Αμάρ Αντάντι, κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και στον βουλευτή του ΛΑΟΣ στη Μαγνησία, Παύλο Μαρκάκη.

Ο βουλευτής, με αφορμή την κοινοποίηση των πιο πάνω επιστολών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε τονίσει και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και προγενέστερα ότι οι εξελίξεις για την προετοιμασία των Μεσογειακών Αγώνων δεν είναι ικανοποιητικές, όσον αφορά στα ελάχιστα έργα που πρέπει να γίνουν, όπως το Μεσογειακό Χωριό, το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο, το Κωπηλατοδρόμιο την Κάρλα…

Επανερχόμαστε στο θέμα, με την ευκαιρία της γνωστοποίησης της επιστολής του κ. Αντάντι και της αντίστοιχης των δύο Δημάρχων Βόλου και Λάρισας, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δυναμικές ενέργειες, ώστε τα αντίστοιχα κονδύλια να εγγραφούν τουλάχιστον στον προϋπολογισμό του 2011. Είναι η μόνη και οριστική πράξη για να εκφράσει η κυβέρνηση τις πραγματικές της διαθέσεις και να πραγματοποιηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες.

Προσωπικά, ως εισηγητής στον προϋπολογισμό του 2011, θα θεωρήσω τη μη εγγραφή των κονδυλίων αυτών ως μία ακόμη αιτία για την ψήφιση ενός προϋπολογισμού που δεν θα εξασφαλίζει τις ελάχιστες δυνατότητες έργων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου