ΤΟΠΙΚΑ

«Οι άνθρωποι γράφουν Ιστορία»

οι-άνθρωποι-γράφουν-ιστορία-474273

«Oι άνθρωποι γράφουν την Ιστορία με το μυαλό και τις ιδέες τους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς, μιλώντας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, που πραγματοποιήθηκε προχθές με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Η προχθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 70η επέτειο του Ολοκαυτώματος, ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και συνεχίστηκε στην -κατάμεστη από κόσμο- αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στη σημασία και την αξία του Εβραϊσμού ως τρόπου σκέψης και δράσης αναφέρθηκε ο διακεκριμένος καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Χρήστος Γιανναράς, μιλώντας στην προχθεσινή εκδήλωση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σύγχρονες εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι απαιτείται προσοχή, καθώς η Ιστορία έχει καταδείξει ότι η επανάληψη ακόμα και των τραγικών συμβάντων, δεν εξαλείφεται ποτέ.

Στη σημασία της μέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε, εξάλλου, με δήλωσή της η Υφυπουργός Υγείας κ. Μακρή, τονίζοντας ότι «καλό είναι να γνωρίζουμε να θυμόμαστε, να διδασκόμαστε και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις». Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε από την πλευρά του ότι «η συγκεκριμένη επέτειος είναι κυρίως η αφορμή για να γίνει το Oλοκαύτωμα συμβολική μνήμη που θα μας δείξει πως θα χτίζουμε μια κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις, πως θα μάθουμε στα παιδιά μας ότι το διαφορετικό δεν αντιμετωπίζεται με φόβο, πως η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό μιας κοινωνίας που ευημερεί συναισθηματικά και όχι μόνο οικονομικά».

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης επεσήμανε ότι «καλό είναι πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση, για να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες της Δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της ανεκτικότητας, της πολυπολιτισμικότητας και το σεβασμό στον άλλο. Η διαφορετικότητα είναι πλεονέκτημα, τόνισε ο ίδιος, δεν είναι μειονέκτημα».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολωμών υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία, για να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα και στο μέλλον» απευθύνοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες «στο Μουσικό Σχολείο Βόλου για τη συμμετοχή του». Ο κ. Σολωμών εξήρε παράλληλα «την ευαισθησία των παιδιών, των καθηγητών και όλων των συντελεστών του Μουσικού Σχολείου Βόλου».

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου συμμετείχαν, παρουσιάζοντας δρώμενο με τίτλο «Ποτέ πια» που περιελάμβανε δραματοποιημένα αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ και στη συνέχεια πρόσφεραν το δώρο τους από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στα παιδιά των Ιδρυμάτων «Ασπρες Πεταλούδες», ΕΛΕΠΑΠ και Ορφανοτροφείο Βόλου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου