ΤΟΠΙΚΑ

Mόνο 36.000 αντί 64.000 ευρώ στους γιατρούς

mόνο-36-000-αντί-64-000-ευρώ-στους-γιατρούς-467157

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Βόλου και ειδικότερα στον κλάδο των ιατρών, καθώς είναι αβέβαιο εάν θα πληρωθούν όλες τις επιπλέον εφημερίες τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος σημείωσε πως οι παραπάνω εφημερίες κοστολογούνται με 64.000 ευρώ, όμως το Νοσοκομείο διαθέτει 36.000 ευρώ.

Πρόβλημα στελέχωσης έχουν οι περισσότερες Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου, με αποτέλεσμα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί να εφημερεύουν πάνω από το πλαφόν των επτά ημερών το μήνα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος σημείωσε πως δεν επαρκούν οι επτά εφημερίες το μήνα για να μπορέσει να λειτουργήσει μια Κλινική και οι γιατροί εφημερεύουν οχτώ κι εννιά ημέρες το μήνα.

Η εξέλιξη αυτή όμως έχει αντίκτυπο τόσο στην υγεία τους, όσο και στην τσέπη τους.

«Είναι εξοντωτικό για ένα γιατρό να εφημερεύει τόσες ημέρες το μήνα. Η κούραση είναι πολύ μεγάλη, γιατί θα πρέπει να εργαστεί από το πρωί της μίας ημέρας μέχρι το μεσημέρι της επόμενης και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά. Από την άλλη η «κουτσουρεμένη» πληρωμή των επιπλέον εφημεριών είναι ένα μεγάλο θέμα», σχολίασε ο κ. Μοσχοτζόπουλος.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα χρήματα για τις επτά εφημερίες κατατίθενται τον επόμενο μήνα στο λογαριασμό των ιατρών από το Υπουργείο. Για τις επιπλέον όμως εφημερίες υπεύθυνο για την πληρωμή τους είναι το ίδιο το Νοσοκομείο.

«Για το μήνα Νοέμβριο το Νοσοκομείο έπρεπε να πληρώσει συνολικά 64.000 ευρώ για τις επιπλέον εφημερίες. Παρ’ όλα αυτά η νομοθεσία ορίζει πως οι πρόσθετες εφημερίες δεν θα υπερβαίνουν το 9% του συνολικού μηνιαίου κονδυλίου εφημεριών. Έτσι το Νοσοκομείο έδωσε 36.000 ευρώ στους ιατρούς, άρα «κουτσουρεμένα» χρήματα για τις επιπλέον εφημερίες. Πιστεύω πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αντίδραση από τους ιατρούς», τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

Το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη εβδομάδα στη γενική συνέλευση της Ένωσης, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας.

Αδειάζει από προσωπικό το Αχιλλοπούλειο

Στο μεταξύ το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Βόλου είναι η φυγή νοσηλευτών αλλά και ιατρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ακτινολογικό Τμήμα, από το οποίο αποχώρησαν δύο ειδικευμένοι γιατροί λόγω συνταξιοδότησης.

Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο κ. Μοσχοτζόπουλος, δεν έχει αναλάβει υπηρεσία κανένας γιατρός που «πέρασε» από τις κρίσεις, παρά μόνο δύο επικουρικοί.

Παράλληλα πολλές ήταν οι νοσηλεύτριες που αποχώρησαν από το Αχιλλοπούλειο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, έχοντας εξασφαλίσει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

«Σιγά – σιγά το Νοσοκομείο θα αδειάσει και θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα να αντεπεξέλθουμε. Εάν συνεχιστεί αυτή τη φυγή ιατρών αλλά και νοσηλευτών, η συγχώνευση με το Νοσοκομείο της Λάρισας είναι δεδομένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχοτζόπουλος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου