ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση ιογενών λοιμώξεων σε παιδιά

εξαρση-ιογενών-λοιμώξεων-σε-παιδιά-468621

Με πυρετό, βήχα, συνάχι και ακροαστικά μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Βόλου τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες παιδιά και βρέφη. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους υπάρχει μια έξαρση στις ιογενείς λοιμώξεις και κυρίως αυτές που επηρεάζουν το αναπνευστικό, ωστόσο η αύξηση των περιστατικών έγκειται και στην οικονομική κρίση. Αρκετοί γονείς εξαιτίας της κρίσης προτιμούν να καταβάλλουν το ποσό των 3 ευρώ στο Νοσοκομείο παρά να δώσουν 50 ευρώ για μια επίσκεψη σε ιδιώτη ιατρό.

Αυξημένη είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κίνηση τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όσο και στην Παιδιατρική Κλινική του Αχιλλοπούλειου, με περιστατικά παιδιών που πάσχουν από ιογενείς λοιμώξεις.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Θεόφιλος Μερίδης επεσήμανε πως υπάρχει ιδιαίτερη προσέλευση παιδιών αλλά και βρεφών με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τα συμπτώματα με τα οποία προσέρχονται τα παιδιά είναι πυρετός, βήχας, συνάχι αλλά και ακροαστικά. Οι λοιμώξεις αυτές είναι και εποχιακές, όπως ανέφερε ο κ. Μερίδης και αντιμετωπίζονται συγκαταβατικά.

«Αν το παιδί ανεβάσει πυρετό, τότε θα του χορηγηθεί αντιπυρετικό. Αλλιώς ακολουθείται μια ελαφριά αγωγή με αποσυμφορητικά, ενώ μόνο όταν χρειαστεί χορηγείται αντιβίωση», σημείωσε ο κ. Μερίδης.

Οι εν λόγω λοιμώξεις κάνουν τον κύκλο τους σε τρεις ή τέσσερις ημέρες. Στα βρέφη 2 ή 3 μηνών όμως η αποθεραπεία διαρκεί κάποιες ημέρες περισσότερο.

Ο κ. Μερίδης τόνισε πως τις περισσότερες φορές οι λοιμώξεις αυτές διαρκούν λίγο και δεν θα πρέπει να προκαλούν πανικό στους γονείς των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος συνέστησε να υπάρχει επικοινωνία των γονιών με τον παιδίατρο και παρακολούθηση του παιδιού για τυχόν επιπλοκή.

Αύξηση στα Επείγοντα

Μιλώντας ο κ. Μερίδης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την Παιδιατρική Κλινική και τις εποχιακές λοιμώξεις σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κίνηση σχεδόν σε όλα τα περιστατικά.

Αυτό οφείλεται, όπως υπογράμμισε, στην οικονομική κρίση και στην έλλειψη ρευστού στην κοινωνία.

«Εδώ και μήνες υπάρχει αύξηση περιστατικών όχι μόνο στην Παιδιατρική Κλινική αλλά και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς, που υπό άλλες συνθήκες θα το έκαναν, και προτιμούν να έρθουν στο Νοσοκομείο κι ας πληρώσουν το εισιτήριο των 3 ευρώ, που μπροστά στα 50 ευρώ της επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό ποσό», τόνισε ο κ. Μερίδης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιατρών του Νοσοκομείου Βόλου η αύξηση των περιστατικών εξαιτίας της κρίσης μπορεί να αγγίζει και το 30%, ωστόσο αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου