ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτική αντιπαράθεση για τους πενταμηνίτες

πολιτική-αντιπαράθεση-για-τους-πεντα-45885

Η κατάληψη του Δημαρχείου Βόλου επί πέντε ημέρες προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου και τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων στα πεντάμηνα προγράμματα εμφανίστηκε στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσετους δημοτικούς συμβούλους ότι είναι απλήρωτοι από την έναρξη του προγράμματος, εδώ και τρεις περίπου μήνες και αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα και καταγγέλλοντας ότι «δέχονται απειλές» ότι θα απολυθούν αν συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Ο Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρθηκε στις ενέργειες της δημοτικής αρχής όλες αυτές τις ημέρες με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την πληρωμή των εργαζομένων, θέτοντας ωστόσο το ζήτημα της «στοχοποίησης» του Δήμου, που αν και δεν είναι εργοδότης όσων απασχολούνται στα πεντάμηνα, παραμένει κλειστός λόγω της κατάληψης.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως «είναι μύθος τα περί απειλών, ο Δήμος δεν μπορεί να τους απολύσει επειδή δεν είναι ο εργοδότης» και πρόσθεσε σε έντονο ύψος ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και το Δημαρχείο πρέπει να ανοίξει την Δευτέρα». Διευκρίνισε για ακόμη μία φορά πως η σύμβαση που έχουν υπογράψει αναφέρει πως όταν υπάρχει αδικαιολόγητη απουσία πέντε ημερών από την εργασία καταγγέλλεται η σύμβαση. «Η δημοτική αρχή το μόνο που κάνει είναι να στέλνει τις ημερήσιες καταστάσεις και αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή» σημείωσε.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Νάνος, Νίκου και Ριζόπουλος επεσήμαναν πως μόνοι τους οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν πότε θα λήξουν τις κινητοποιήσεις τους και θα υποδείξουν εκείνοι την μορφή του αγώνα τους. Πρότειναν την έκδοση ψηφίσματος με αίτημα την άμεση πληρωμή τους.

Η κ. Μακρή συμφώνησε πως πρέπει να λειτουργήσει την Δευτέρα το Δημαρχείο και πρότεινε να κανονίσει συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο με εκπροσώπους εργαζομένων και να παρευρεθεί και η ίδια ώστε να βρεθεί λύση για την πληρωμή τους.

Η πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Νίκου ανέφερε πως πρέπει ή να σταλούν τα χρήματα ή να κλείσουν οι Δήμοι. Η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου ο οποίος απευθυνόμενος στους συμβούλους της ΛΑΣ είπε σε έντονο ύφος ότι μία τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι δεν θα πληρωθούν και οι άλλοι εργαζόμενοι και δεν θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες. «Πείτε ξεκάθαρα, αυτό θέλετε, εσείς τους καθοδηγείτε;» είπε ο Δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Νάνος παρενέβη και ανέφερε πως η ΓΣΕΕ λέει πως ευθύνεται ο Δήμος για την καταγγελία της σύμβασης τους και τους παροτρύνει σε κατάληψη του Δημαρχείου.

Ο Δήμαρχος σε εντονότερο ύψος κατηγόρησε την ΛΑΣ για λαϊκισμό και πολιτική ανευθυνότητα. «Αφήστε τον λαϊκισμό. Αρκετά ο εμπαιγμός» είπε εκνευρισμένος ο Δήμαρχος. Συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος αλλά με την προϋπόθεση να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα το Δημαρχείο.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος υπέρ των πενταμηνιτών με βασική όμως προϋπόθεση να λήξει η κατάληψη και να λειτουργήσει την Δευτέρα το Δημαρχείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου