ΤΟΠΙΚΑ

Στο σημείο μηδέν το Π.Δ. Πηλίου

στο-σημείο-μηδέν-το-π-δ-πηλίου-458780

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου, όπως διαπίστωσαν χθες κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Τοπικής Ανάπτυξης Βόλου κ. Ηλίας Ξηρακιάς και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου.

Αφορμή της επίσκεψης των δύο αντρών στο ΥΠΕΚΑ ήταν να διαπιστώσουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κοινή πρόταση που είχαν καταθέσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας αναφορικά με την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου μετά από ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί.

Η επίσκεψη των κ.κ. Ξηρακιά και Αναγνώστου ήταν συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με τον αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Νίκο Σηφουνάκη για το θέμα.

Ο πρώην και νυν πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας συναντήθηκαν με την αρμόδια διευθύντρια του Τμήματος Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ κ. Αιμιλία Κουδούνη, η οποία και τους ενημέρωσε ότι δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό από την κοινή πρόταση των δύο φορέων της Μαγνησίας.

Η ίδια τόνισε ότι έχει αποφασιστεί από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να γίνει μια μελέτη για όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και πιθανόν να γίνει ένταξη μέσα σε αυτή και των οικισμών του Πηλίου.

Ανέφερε ακόμη ότι οι κοινή πρόταση των δύο φορέων δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς χρειάζεται αιτιολογική έκθεση για τις τροποποιήσεις που προτείνονται, στηριγμένες με νομικά επιχειρήματα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έχει απορρίψει την επέκταση των ορίων οικισμών που έγινε το 1985 με νομαρχιακή απόφαση, είναι πολύ δύσκολο να επικυρώσει οποιαδήποτε τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου.

Τόσο ο κ. Ξηρακιάς, όσο και ο κ. Αναγνώστου, ανέφεραν ότι μέχρι να προκηρυχτεί η μελέτη του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει μια ειδική μελέτη που να αφορά μόνο στο Πήλιο, με χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς καθημερινά αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του και κινδυνεύει άμεσα ο φυσικός του πλούτος.

Ωστόσο από την πλευρά του Υπουργείου δεν υπήρχε καμία απολύτως δέσμευση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου