ΤΟΠΙΚΑ

Σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας στη Γορίτσα, τα Πευκάκια και την Κουκουράβα

σχεδιασμός-αντιπυρικής-προστασίας-σ-452303

Σειρά μέτρων για την αποφυγή πυρκαγιών θα εφαρμόσει, με ιδίους πόρους, ο Δήμος Βόλου

Ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας για τη Γορίτσα, τα Πευκάκια και την Κουκουράβα θα έχει σύντομα η δημοτική αρχή Βόλου. Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου αποφάσισε προχθές στη διά ζώσης συνεδρίασή του τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Σώμα, κατ’ αρχάς θα γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, θα γίνει τοποθέτηση δεξαμενών και θα ληφθούν όποια μέτρα κριθούν αναγκαία με πόρους του δήμου.

Διευκρινιστικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας, Απόστολος Μαλαματίνης, ενημέρωσε ότι κάθε χρόνο γίνεται καθαρισμός των εν λόγω χώρων από πευκοβελόνες και ξηρά κλαδιά και όποιες άλλες ενέργειες απαιτούνται καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας θα γίνει εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού δικτύου κατάσβεσης στον λόφο της Γορίτσας.

Η μελέτη θα παράξει ένα έργο καινοτόμο και πρωτότυπο που θα εξασφαλίζει την πυροπροστασία της Γορίτσας έγκαιρα, ακόμα και στην περίπτωση της αδυναμίας των ανθρώπινων δυνάμεων.

Η δεξαμενή νερού υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος που θα κατασκευαστεί στη Γορίτσα για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου – νότιου- ανατολικού μετώπη, θα μελετηθεί για την κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας.

Το έργο κατ ελάχιστον θα περιλαμβάνει:

  • Δεξαμενή ύδρευσης στην κορυφή του λόφου
  • Αντλιοστάσιο τροφοδοσίας της δεξαμενής, εξοπλισμένο και με γεννήτρια ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του, εγκατεστημένο στις υπώρειες του λόφου και τροφοδοτούμενο από κεντρικό αγωγό νερού, σαν εφεδρική πηγή κάλυψης των αναγκών πυρόσβεσης.
  • Αντλιοστάσιο πιέσεως στην δεξαμενή, το οποίο θα τροφοδοτεί ένα δίκτυο υψηλής πίεσης που θα καλύπτει το σύνολο του λόφου και θα καταλήγει σε πυροσβεστικές φωλιές και δίκτυο αισθητήρων καπνού και θερμοκρασίας.

Το όλο σύστημα θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεπαρακολούθησης – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού του δικτύου της ύδρευσης.

Δεδομένου ότι, η Γορίτσα είναι χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ο τελικός συνολικός σχεδιασμός του συστήματος θα γίνει σε συνεργασία και υπό την εποπτεία της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ για την κατασκευή του έργου έχει ζητηθεί και η αρωγή της ΑΓΕΤ, καθώς μια πυρκαγιά στη Γορίτσα επηρεάζει τις εγκαταστάσεις της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου