ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία στις τοπικές επιχειρήσεις για πρώτες ύλες και ρευστότητα

αγωνία-στις-τοπικές-επιχειρήσεις-για-447213

Η οικονομική ασφυξία προκαλεί ήδη προβλήματα

Σε μία κλωστή… η λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων. Αγωνία και έντονος προβληματισμός για την «οικονομική ασφυξία» λόγω των κλειστών τραπεζών. Εκτός από τις τραπεζικές συναλλαγές, όλες οι επιχειρήσεις από τον κλάδο της μεταποίησης και των εξαγωγών μέχρι τις βαριές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ήδη τα πρώτα προβλήματα όσον αφορά την προμήθεια πρώτων υλών, ενώ τις επόμενες μέρες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που άπτονται των παραγγελιών, του εκτελωνισμού που συνεπάγεται ρευστότητα αλλά και της καταβολής των μισθών στο προσωπικό τους. Και μπορεί οι μεγάλες πολυεθνικές που είναι ενταγμένες σε Ομίλους να έχουν διευθετήσει τέτοια ζητήματα μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και ήδη οι μισθοί να έχουν πιστωθεί στις Τράπεζες όμως δεν ισχύει το ίδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι το 95% της παραγωγικής βάσης στη Μαγνησία.

Χθες από το πρωί, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Απόστολος Παπαδούλης, τα στελέχη των περισσότερων επιχειρήσεων αναλώθηκαν προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό ώστε να ζητήσουν να μην μπλοκαριστούν πρώτες ύλες, γεγονός που θα προκαλέσει παύση της παραγωγικής διαδικασίας. Η αντιμετώπιση που είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν από επιφυλακτικότητα μέχρι και πλήρη άρνηση, καθώς το αίσθημα της απώλειας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας όπως επίσης και οι κλειστές τράπεζες, έχουν προκαλέσει αρνητική εντύπωση στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαδούλη, έρχονται δύσκολες μέρες καθώς το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο, ειδικά για τις επιχειρήσεις που η παραγωγική τους βάση στηρίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες με δημόσιους οργανισμούς όπως π.χ. τη ΔΕΗ ή άλλες ΔΕΚΟ που λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, έχουν ουσιαστικά οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, άρα θα προκύψει πρόβλημα άμεσης ρευστότητας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου