ΤΟΠΙΚΑ

53% περισσότερες οι επιχειρήσεις που κλείνουν

53-περισσότερες-οι-επιχειρήσεις-που-κλε-764421

Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2015 στους μικρομεσαίους

Με λιγότερες τουλάχιστον 400 επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που άνοιξαν θα φύγει το 2014 για τη Μαγνησία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, πρωτιά στα αρνητικά πρόσημα καταγράφει ο εμπορικός τομέας και ο τομέας των Υπηρεσιών, ενώ έπεται η μεταποίηση και ο τουρισμός.

Το πρώτο 11μηνο του 2014 έκλεισαν περισσότερες (160) εμπορικές επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που άνοιξαν, 175 υπηρεσιών, 71 μεταποίησης και δώδεκα τουρισμού, αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις για την πορεία των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 είναι δυσοίωνες σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ και Εστίασης Νομού Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Αθανάσιος Σπύρου, σημειώνει ότι όσοι έκαναν ρύθμιση δεν θα καταφέρουν εύκολα να ανταποκριθούν στις δόσεις. Ο πρόεδρος αντίστοιχα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Δημήτρης Γρηγορίου, προειδοποιεί ότι το 50% θα κατεβάσει ρολά, καθώς μόλις στο 5% ανέρχονται τα καταστήματα που καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους.

Αύξηση ύψους 8,6% καταγράφουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν το πρώτο 11μηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Από την αντιστοιχία εγγραφών νέων επιχειρήσεων και διαγραφών προκύπτει ότι οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά 53% το 2014, ενώ τα συγκρινόμενα διαστήματα το 2013 ήταν 31% και το 2012 67,12%.

Φυτοζωούν

Η ίδια εικόνα υπάρχει πανελλαδικά.Από τις 700.000 επιχειρήσεις έκλεισαν οι 300.000, σημειώνει ο κ. Σπύρου και διευκρινίζει ότι «οι υπόλοιπες φυτοζωούν. Το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις σε λουκέτο. Οι επαγγελματίες δεν κάνουν τζίρο. Στο τέλος της δουλειάς βλέπουν άδεια τα ταμεία τους.

Οι αυξανόμενοι φόροι, το ασφαλιστικό αλλά και τραπεζικό σύστημα, που δεν κάνει το παραμικρό για να βγάλει τους επιχειρηματίες από το αδιέξοδο, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό τους μικρομεσαίες» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών σημειώνει ότι στον 5ο χρόνο της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα, ενώ οι φόροι συσσωρεύονται, με ό, τι αυτά συνεπάγονται.

Η κατηφόρα συνεχίζεται

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για τις καφετέριες και τα μπαρ, την εστίαση. Ο κ. Γρηγορίου σημειώνει ότι «εάν δεν αποσυρθούν τα μέτρα των ρυθμίσεων για παλιές οφειλές, μέχρι το τέλος του 2015 το 50% των καταστημάτων θα κλείσει. Η κατηφόρα συνεχίζεται χωρίς εμπόδια» προσθέτει.

Ο ίδιος αναφέρει ότι: «τα υπουργεία πρέπει να διαγράψουν τις παλιές οφειλές και τα πρόστιμα, ώστε οι επιχειρήσεις να αντέξουν. Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, να απαλειφθεί το 30% της προκαταβολής για τη δημοτική ενημερότητα καθώς και το τοκογλυφικό επιτόκιο του 8,15%» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου