ΤΟΠΙΚΑ

Καινοτομία η έξοδος από την κρίση για τις επιχειρήσεις την περίοδο 2015-2020

καινοτομία-η-έξοδος-από-την-κρίση-για-τ-75618

Το πρόγραμμα – πλαίσιο που υποστηρίζει η Ε.Ε.

Εξωστρέφεια – καινοτομία είναι τα δύο πεδία της επιχειρηματικότητας που μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από την οικονομική κρίση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. H πέμπτη συντονιστική συνάντηση της ελληνικής κοινοπραξίας του ενδοεπιχειρησιακού δικτύου της Ευρώπης, που φιλοξενήθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, χθες στο ξενοδοχεία Ξενία, προχώρησε σε απολογισμό δράσης τα έτη 2008-2014.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Επιπλέον, συζήτησε το ρόλο του δικτύου την περίοδο 2015-2020, ο οποίος διευρύνεται με στόχο να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Ε.Ε. με τίτλο «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020».

Την περίοδο 2008-2014 όπως αναφέρθηκε έγιναν 520 συμφωνίες διεθνικής επιχειρηματικής συνεργασίας, 45.500 απαντήσεις σε ερωτήματα ευρωπαϊκού περιεχομένου, 22.500 εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, 15.900 υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης για πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και 480 διοργανώσεις.

Το στέλεχος του ΣΒΘΚΕ/ EnterpriseEuropeNetworkHellasΓεωργία Φράγκου τόνισε ότι το δίκτυο παρέχει πληροφόρηση αλλά και βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά στην κοινοτική νομοθεσία, τη συνεργασία με επιχειρήσεις ή φορείς απ’ άλλες χώρες, διαδικασίες εξαγωγών, μεταφοράς τεχνογνωσίας ή τεχνολογίας από άλλες χώρες της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ή το αντίστροφο, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασίες και με τους ερευνητικούς φορείς και τα Πανεπιστήμια.

Η ίδια πρόσθεσε: «Το ελληνικό δίκτυο δραστηριοποιείται στην ελληνική επικράτεια, η οποία ως γνωστόν έχει συγκεκριμένα προβλήματα. Προσπαθούμε όσο γίνεται να τους ενημερώνουμε και να τους προωθήσουμε προς τις αγορές του Εξωτερικού. Θεωρούμε ότι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχείρηση είναι η εξωστρέφεια – καινοτομία, που προωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που είναι και οι στόχοι για το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά της το στέλεχος Στέλλα Βαϊνά επανέλαβε τον κεντρικό στόχο του δικτύου, τη νέα περίοδο για ένταξη επιχειρήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αργυρώ Καραχάλιου αναφέρθηκε στην αναγνωρισμένη επιτυχία του δικτύου, καθώς τείνει να έχει παγκόσμιες τάσεις. Για τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας, είπε ότι περιλαμβάνεται μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα και πρακτικές. Η ίδια σημείωσε: «Το «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» θα δώσει την ευκαιρία στις πραγματικά καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν προϊόντα, πιάνοντας κομμάτια της αγοράς που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί ή να βγάλουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα» κατέληξε.

Να σημειωθεί τέλος ότι το ενδοεπιχειρησιακό δίκτυο της Ευρώπης αποτελείται από 70 κοινοπραξίες σε περισσότερες από 54 χώρες, έχει 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και υποστηρίζεται από 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου