ΤΟΠΙΚΑ

Οσες άνοιξαν, τόσες επιχειρήσεις έκλεισαν το τελευταίο δίμηνο στη Μαγνησία

οσες-άνοιξαν-τόσες-επιχειρήσεις-έκλε-177088

Ισάριθμες είναι οι εγγραφές – διαγραφές το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2014 συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2013, οπότε οι επιχειρήσεις που εισέρχονταν στον κόσμο της επιχειρηματικότητας ήταν αισθητά περισσότερες από τις επιχειρήσεις που κατέβαζαν ρολά κατά 12%. Η εικόνα του περασμένου διμήνου απέχει πολύ και από τα αντίστοιχα του 2013, οπότε καταγράφηκε αύξηση των επιχειρήσεων κατά 24%.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Ιούλιος στις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τον περασμένο μήνα οι επιχειρήσεις που άνοιξαν συγκριτικά με αυτές που έκλεισαν ήταν περισσότερες κατά εφτά.

Συνολικά άνοιξαν 82 επιχειρήσεις και έκλεισαν 75. Αρνητικό δείκτη έχει και πάλι η μεταποίηση που κλείνει στο μήνα με -4 επιχειρήσεις αφού συνολικά έγιναν τέσσερες εγγραφές και οχτώ διαγραφές. Όλοι οι άλλοι δείκτες ήταν θετικοί με τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις τουριστικές να καταγράφουν σχεδόν την ίδια αύξηση στο άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά στο Εμπορικό Τμήμα έγιναν 21 εγγραφές και δεκαέξι διαγραφές επιχειρήσεων, στο Μεταποιητικό Τμήμα τέσσερις εγγραφές και οχτώ διαγραφές, ενώ στο Τουριστικό έγιναν δώδεκα εγγραφές και εφτά διαγραφές και στο Τμήμα Υπηρεσιών, που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο αριθμό και εγγραφών επιχειρήσεων και διαγραφών, έγιναν 45 εγγραφές και 44 διαγραφές αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, αφού ο μήνας έκλεισε με αρνητικό πρόσημο κατά έντεκα επιχειρήσεις.

Όλοι οι δείκτες εγγραφών – διαγραφών είναι αρνητικοί με εξαίρεση το Τουριστικό Τμήμα όπου οι επιχειρήσεις που άνοιξαν είναι περισσότερες κατά οχτώ. Αναλυτικά στο Εμπορικό Τμήμα έγιναν δεκατέσσερις εγγραφές και 28 διαγραφές, ενώ στο Μεταποιητικό Τμήμα έγιναν εφτά εγγραφές και έντεκα διαγραφές, στο Τουριστικό Τμήμα έγιναν έντεκα εγγραφές και τρεις διαγραφές και στο Τμήμα Υπηρεσιών, όπου και πάλι συγκεντρώνονται ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών – διαγραφών των επιχειρήσεων, οι εγγραφές ήταν 40 και οι διαγραφές 41.

Συνολικά τον Ιούλιο άνοιξαν 82 επιχειρήσεις κι έκλεισαν 75, ενώ τον Ιούνιο άνοιξαν 72 επιχειρήσεις και έκλεισαν 83.

Συνολικά το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2014 άνοιξαν 154 επιχειρήσεις και έκλεισαν 158. Συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2013 η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Το περασμένο δίμηνο οι εγγραφές και οι διαγραφές των επιχειρήσεων είναι οριακά ίδιες.

Το επίμαχο δίμηνο το 2013 συνολικά οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν 173 ενώ αυτές που έκλεισαν ήταν 152. Δηλαδή οι καινούργιες επιχειρήσεις ίσως λόγω προγραμμάτων ήταν αισθητά περισσότερες.

Αναλυτικά τον Ιούνιο του 2013 αρνητικό πρόσημο παρουσίαζαν οι επιχειρήσεις στο Εμπορικό Τμήμα κατά 13, δείκτης που καθόρισε και το αποτέλεσμα μεταξύ εγγραφών διαγραφών όλου του μήνα που έκλεισε με -12 επιχειρήσεις.

Στο Μεταποιητικό Τμήμα οι εγγραφές διαγραφές ήταν σχετικά ισοσκελισμένες, στο Τουριστικό έγιναν εννέα εγγραφές και τέσσερις διαγραφές ενώ στο Τμήμα Υπηρεσιών έγιναν 35 εγγραφές και 40 διαγραφές.

Ωστόσο η πορεία των επιχειρήσεων συγκριτικά με το 2012 φαίνεται να πηγαίνει σαφώς καλύτερα. Τότε οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν ήταν πολλαπλάσια περισσότερες από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν. Συνολικά άνοιξαν 195 επιχειρήσεις και έκλεισαν 256 επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου