ΤΟΠΙΚΑ

«Να κατασκευαστούν δημόσιες φοιτητικές εστίες»

να-κατασκευαστούν-δημόσιες-φοιτητι-446436

Προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

Στις τεράστιες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση. Οι υπάρχουσες υποδομές, όπως αναφέρει. καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες και «επιπλέον αυτοί που έχουν την τύχη να μπουν σ’ αυτές, πληρώνουν χαράτσι από 150 έως 400 ευρώ για την ακαδημαϊκή χρονιά».

Η παράταξη καταθέτει την πρόταση η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την πρυτανεία του ΑΕΙ Θεσσαλίας, να κατασκευάσουν δημόσιες φοιτητικές εστίες σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις, που θα καλύπτουν δωρεάν τις στεγαστικές ανάγκες όλων των φοιτητών που κατάγονται από άλλες περιοχές.

Όπως, μεταξύ άλλων, τονίζει στην ανακοίνωση, «οι ευθύνες αφορούν πρωτίστως όλες τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που ενώ για την σύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα και άλλους σκοπούς χρηματοδοτεί με αρκετά εκατομμύρια, για το μεγάλο πρόβλημα των εστιών δεν έχει κάνει τίποτα.

Στη Λάρισα, για τους πάνω από 10.000 ενεργούς φοιτητές, υπάρχουν μόλις 600 κλίνες στις φοιτητικές εστίες.

Στον Βόλο των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών, που η δημοτική αρχή καυχιέται ότι τον έκανε Μονακό, υπάρχουν μόλις 40 μονόκλινα δωμάτια στην εστία όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές.

Στα Τρίκαλα, που η δημοτική αρχή την παρουσιάζει ως την έξυπνη πόλη, για τους 1.000 περίπου φοιτητές, δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας.

Στην Καρδίτσα, για τους 1.500 περίπου φοιτητές, το σύνολο των κλινών στην εστία δεν ξεπερνά τα 100.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις του πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν στις σχολές των ΑΕΙ των 4 θεσσαλικών πόλεων και κατάγονται από άλλους νομούς.

Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των 150-400 ευρώ που πληρώνουν οι φοιτητές που έχουν την «τύχη» να πάρουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες.

Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες φοιτητικές εστίες, η περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΑΕΙ Θεσσαλίας στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου