ΤΟΠΙΚΑ

Μας παραπλανούν για τον Περιφερειακό…

μας-παραπλανούν-για-τον-περιφερειακό-440822

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών Γ. Μαγκριώτη στον τοπικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες παραπέμπεται για μία ακόμη φορά, αυτό το πολύπαθο έργο της περιοχής μας στις καλένδες, καθώς μετατίθενται χρονικά οι υπολειπόμενες εργασίες αποπεράτωσής του.

Χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Βόλου φώναξε στο γραφείο του τους δημοσιογράφους προκειμένου να εκφράσει δημόσια την αντίδρασή του για τις δηλώσεις Μαγκριώτη, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, συνιστούν πολιτικό εμπαιγμό εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση του Περιφερειακού φαίνεται ότι αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικού εμπαιγμού από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, που πρόσθεσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της έθεσε σε κορυφαία προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο για το οποίο έγιναν, όπως τόνισε, αλλεπάλληλα τηλεφωνικά και προσωπικά διαβήματα. Όπως σημείωσε, στις 11 Φεβρουαρίου μετά από σχετικό έγγραφο του Δημάρχου Βόλου υπήρξε γραπτή απάντηση από την πλευρά του αρμόδιου Υφυπουργού Υποδομών Γ. Μαγκριώτη, σύμφωνα με την οποία, όπως διευκρίνισε ο Π. Σκοτινιώτης, «εντός του α ΄εξαμήνου του 2011 θα δημοπρατούνταν δύο εργολαβίες. Η μία προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ η οποία θα αφορούσε στις υπολειπόμενες εργασίες στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβου της Λαρίσης μέχρι τη Γορίτσα με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και η δεύτερη 7,5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, από το συγχρηματοδοτούμενο δηλαδή πρόγραμμα της Ε.Ε., που θα αφορούσε στις υπολειπόμενες εργασίες από τη Γορίτσα μέχρι την έξοδο του δρόμου στην παραλιακή Βόλου – Αγριάς μέχρι ΑΓΕΤ».
Ο Δήμαρχος Βόλου σημείωσε ότι από το δελτίο Τύπου που έδωσε στον τοπικό Τύπο ο κ. Μαγκριώτης προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές του υποσχέσεις. Και αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε, «το α΄εξάμηνο του 2011 στο οποίο αναφερόταν ο κ. Μαγκριώτης έγινε εντός του 2011, όπως επίσης τα 7,5 εκατ. ευρώ του έργου Γορίτσα – παραλιακή οδός Βόλου – Αγριάς, έγιναν 11 εκατ. ευρώ, ενώ για την α΄ εργολαβία των 7 εκατ. ευρώ από τον Ανισόπεδο Κόμβο της Λαρίσης μέχρι τη Γορίτσα, για τη χρηματοδότησή της αναζητείται η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ».
Ο Δήμαρχος Βόλου ωστόσο στη συνέχεια προχώρησε ένα βήμα παραπέρα , αφού εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Μαγκριώτης δεν λέει όλη την αλήθεια, μιας και όπως σημείωσε «από έρευνα που κάναμε δεν προκύπτει να έχει ενταχθεί οποιαδήποτε φάση του έργου στο ΕΣΠΑ. Είτε στο Περιφερειακό είτε στο Τομεακό σκέλος του. Αντίθετα, όπως είπε, προκύπτει ότι και στα δύο παραπάνω προγράμματα που αφορούν στα οδικά έργα  υπάρχει υπερκάλυψη των προϋπολογισμών και κατά συνέπεια δεν ξέρω αν υπάρχουν, όπως πρόσθεσε, περιθώρια και πώς θα βρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε η μία ή και οι δύο εργολαβίες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».
Ο Δήμαρχος Βόλου μετά από τη νέα αυτή δυσμενή εξέλιξη για το έργο του Περιφερειακού, που κανείς πλέον δεν μπορεί να γνωρίζει πότε επιτέλους θα δοθεί ασφαλής και ολοκληρωμένος, κάλεσε το Υπουργείο Υποδομών που έχει την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου να δώσει «συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις». Μπορούμε, σημείωσε ο Π. Σκοτινιώτης, να κατανοήσουμε τις δυσκολίες τις οικονομικές. Μπορούμε να κατανοήσουμε και τη δυσμενή συγκυρία. Δεν μπορούμε ωστόσο να συμφιλιωθούμε με οποιαδήποτε πεπλανημένη εικόνα δίνεται για να καθησυχάζεται κάθε λίγο και λιγάκι η τοπική κοινωνία και το θέμα να σέρνεται από εξάμηνο σε εξάμηνο.
Θεωρούμε, κατέληξε μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Βόλου, ότι πρέπει να υπάρξει τις επόμενες μέρες συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών με τη συμμετοχή και των βουλευτών του Νομού και του Περιφερειάρχη, προκειμένου να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο και από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης να καθορίσουμε και εμείς, όπως είπε, ως Δημοτική Αρχή και ως τοπική κοινωνία τις επόμενες κινήσεις μας.
Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Δήμαρχος Βόλου διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις Μαγκριώτη δεν έγιναν κατά την απάντηση που έδωσε στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Π. Μαρκάκη, αφού από τα επίσημα πρακτικά του Κοινοβουλίου φαίνεται ότι υπήρξε μόνον μία μικρή αναφορά στον Περιφερειακό του Βόλου, καθώς το αντικείμενο της ερώτησης ήταν το οδικό κύκλωμα του Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου