ΤΟΠΙΚΑ

Αγνοήθηκαν οι προτάσεις του

αγνοήθηκαν-οι-προτάσεις-του-4381

Η αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι αναμφίβολα αναγκαία, αλλά η σχετική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας με το σχέδιο Αθηνά, παρά τις σχετικές διακηρύξεις, έγινε με κριτήρια κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά και φαίνεται να εξυπηρετεί αλλότριες σκοπιμότητες, τονίζει το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χαιρετίζοντας παράλληλα την εκλογή του Καθηγητή Ιατρικής κ. Ιωάννη Μεσσήνη στη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί του, όπως και με τη Σύγκλητο, αλλά και όλους τους άλλους φορείς του Πανεπιστημίου, τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, ώστε το Ιδρυμα να συνεχίσει, αλλά και να επιταχύνει την ανοδική του πορεία», συνεχίζει στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η εποχή είναι κρίσιμη για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας, η οποία δεν πλήττεται μόνο από την πολιτική, πολιτισμική και οικονομική κρίση, αλλά και από κακούς σχεδιασμούς και στρεβλώσεις δεκαετιών. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες, στους οποίους μπορεί να στηριχτεί η ανάκαμψη της χώρας, αλλά η συνεχής υποβάθμιση της κρατικής αρωγής απειλεί την ανεξαρτησία του και υπονομεύει την κύρια αποστολή του, που είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους εκείνους που τη δικαιούνται και η παραγωγή νέας γνώσης μέσα από την έρευνα.»

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρέθηκε στην πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να απαντήσει στην πρόταση του υπουργείου, χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο, αλλά και από την ακαδημαϊκή τάξη, προηγούμενη γνώμη της Συγκλήτου, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να συνεδριάσει.

Τα μέλη του Συμβουλίου επιδίωξαν και άκουσαν όλες τις απόψεις με κοινές συσκέψεις με τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους των Τμημάτων, αλλά και αφιέρωσαν αρκετές ώρες συνεδριάσεων με τη συμμετοχή όλων των μελών του, εσωτερικών και εξωτερικών, σε μια προσέγγιση που να είναι συμβατή με τις υπάρχουσες σήμερα τάσεις, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον, όπως επισημαίνουν. Ηδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, η οποία θα επιδιώξει σε στενή συνεργασία με όλους τους φορείς του Πανεπιστημίου να χαράξει τη στρατηγική ανάπτυξης και εξέλιξης του Ιδρύματος, αλλά και να βρει τρόπους μεγαλύτερης σύνδεσης με τον κοινωνικό ιστό.

Υστατη έκκληση

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι αγνόησε πλήρως τις προτάσεις του Συμβουλίου και προχωρά σε αποφάσεις, που κρίνεται ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην τελευταία συνεδρίασή του, στις 7 Μαρτίου, το Συμβούλιο επανήλθε με μια ύστατη έκκληση προς το Υπουργείο, επισημαίνοντας παράλληλα τις επιπλέον επιπτώσεις από τη δυσανάλογα μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών, η οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον αριθμό των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, των διαθέσιμων εκπαιδευτικών υποδομών και τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση.

«Ελπίζουμε ότι ο νέος Πρύτανης θα αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του και ότι η Σύγκλητος θα συνεδριάσει άμεσα, ώστε να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα θέματα του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα εκείνα που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά. Εξίσου κρίσιμο ζήτημα αποτελεί και η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία απειλεί τη συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας. Οι μεγάλες περικοπές έχουν πλήξει τις περισσότερες λειτουργίες του με αρνητικές συνέπειες ήδη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα περιμένει τις εισηγήσεις τους, ώστε με πνεύμα συνεργασίας να προσδιοριστεί με τη δέουσα υπευθυνότητα η θέση του Πανεπιστημίου στα μείζονα αυτά θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου