ΤΟΠΙΚΑ

Εκ περιτροπής εργασία στη Χαλυβουργία

εκ-περιτροπής-εργασία-στη-χαλυβουργί-4489

Εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών μέχρι το Μάιο η οριστική πρόταση Μάνεση στους Χαλυβουργούς μετά την απόρριψη της πρότασης για παράταση των μειωμένων αποδοχών κατά 18% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η εταιρεία προτίθεται να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο και στα δύο εργοστάσια σε Βόλο και Βελεστίνο, από 18 Μαρτίου μέχρι και 31 Μαίου και αφορά μόνο στο μόνιμο προσωπικό καθώς εξαιρούνται 35 περίπου εργαζόμενοι που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι συμβάσεις τους λήγουν τέλος Μαρτίου.

Δραματικοί οι τόνοι από την οικογένεια Μάνεση σε επιστολή που έφτασε χθες στα γραφεία της Χαλυβουργίας στο Βόλο και δημοσιεύεται σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και στην οποία επισημαίνονται οι λόγοι που η εταιρεία αναγκάζεται να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα για να μην αναστείλει τη λειτουργία της. Η εταιρεία καλεί το σωματείο σε διαβούλευση αύριο προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα εκ περιτροπής που θα ξεκινήσει από τις 18 Μαρτίου και στις δύο μονάδες.

Ν. Μάνεσης : «Μονόδρομος η λήψη μέτρων…»

Στις 4 χθες το απόγευμα έφτασε στα γραφεία της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο η επιστολή του κ. Μάνεση με την οποία το σωματείο των εργαζομένων καλείται αύριο Πέμπτη στην Αθήνα για «διαβούλευση» προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται : « Με στόχο τη βιωσιμότητα της εταιρείας η Διοίκηση της εταιρείας στην προσπάθειά της να αποφύγει την απώλεια θέσεων εργασίας, προτείναμε σειρά εναλλακτικών λύσεων που όμως δεν έγιναν αποδεκτές.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η όξυνση της οικονομικής κρίσης και η παρατεταμένη ύφεση έχουν πλήξει και συνεχίζουν να πλήττουν ολοένα και περισσότερο με εντεινόμενους ρυθμούς τον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών γενικότερα και κατ΄ επέκταση τον κλάδο της Χαλυβουργίας.

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποστεί αθροιστικά μείωση 90,9% από το 2008-2012. Οι παραγγελίες του εσωτερικού έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2008-2012 επίσης. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η μείωση συνεχίζεται και το 2013. Οι εξαγωγές όχι μόνο δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης αλλά αντίθετα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα καθ’ όσον λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές του εξωτερικού, δεν είναι εφικτή η επίτευξη ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω ζητημάτων είναι τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για 4 συνεχόμενες χρήσεις 2009-2010-2011 και 2012, που ανέρχονται σε περισσότερα από 100 εκ. ευρώ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, τονίζουμε ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά αντιθέτως βαίνει ως επιδεινούμενη τον τρέχοντα χρόνο με συνέπεια τον περαιτέρω περιορισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Τέλος είναι γνωστό ότι και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε διαρθρωτικά μέτρα περιορισμού του λειτουργικού κόστους. Με βάση όλα τα ανωτέρω, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την περιστολή του λειτουργικού κόστους στα δύο εργοστάσια της εταιρείας στο Νομό Μαγνησίας. Στόχος των μέτρων είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης και ειδικότερα των δύο μονάδων της Μαγνησίας και η αποφυγή των απολύσεων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου