ΤΟΠΙΚΑ

«Η αποστασία των διανοουμένων»

η-αποστασία-των-διανοουμένων-4424

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του συγγραφέα και πολιτικού αναλυτή Γιώργου Καραμπελιά με τίτλο «Η αποστασία των διανοουμένων» θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 19.30 στην Βιβλιοθήκη των Τριών Ιεραρχών, Δημητριάδος 180 και Ογλ, με πρωτοβουλία των «Εναλλακτικών Εκδόσεων». Για το βιβλίο, που θέτει καίρια ζητήματα, θα μιλήσουν οι : Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, Γιώργος Κοντογιώργης, καθηγητής Παντείου και Βαγγέλης Αυδίκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπουκώρος, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Στην κριτική που έγραψε ο Σπύρος Κουτρούλης για το συγκεκριμένο βιβλίο, αναφέρει μεταξύ άλλων : «Το 1927 κυκλοφόρησε στην Γαλλία, το εμβληματικό όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, έργο του Ζυλιέν Μπεντά με τον τίτλο «η προδοσία των διανοουμένων». Ως τίτλος θα γίνει σύνθημα, και θα περιγράψει με επιτυχία την πορεία ενός μέρους της γαλλικής διανόησης από τον υπερεθνικισμό στον δωσιλογισμό. Στο τέλος του 2012 κυκλοφόρησε στη χώρα μας το έργο του Γ. Καραμπελιά με τον παρεμφερή τίτλο «η αποστασία των διανοουμένων». Αν το συγκρίνουμε με το πρώτο θεωρώ ότι είναι περισσότερο αναλυτικό και τεκμηριωμένο ως προς την συμπεριφορά ενός μέρους της ελληνικής διανόησης».

«Κατ’ αρχάς, υπογραμμίζει ο κ. Κουτρούλης, δείχνει ιδιαίτερα φροντίδα στην γλώσσα, στο ύφος και αυτό καθιστά την ανάγνωσή του ιδιαίτερα γοητευτική. Είναι τεκμηριωμένο, διότι έχει εξαντλήσει όλη την αναγκαία βιβλιογραφία και για αυτό τα συμπεράσματά του είναι θεμελιωμένα σε γερές βάσεις. Κάθε ένα κεφάλαιο συνιστά αναίρεση διαφορετικών μεν ιδεολογημάτων τα οποία όμως στην πραγματικότητα συνθέτουν μια ενιαία ιδεολογία υποταγής. Ειδικότερα η ιδεολογία υπεράσπισης της τρόικας προϋποθέτει την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός είναι πολιτικά νήπιο και για αυτό έχει ανάγκη κηδεμόνων, ενώ η δυσφήμιση της ελληνικής ανεξαρτησίας προϋποθέτει τον μεταμοντέρνο σχετικισμό που παρά τα ιστορικά γεγονότα και τα πορίσματα των περισσότερων ιστορικών προβάλλει την ερμηνεία ότι ο ελληνισμός είναι νεώτερη κατασκευή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου