ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλή «ανοσία» χτίζει η απασχόληση ~ Παραμένει το θετικό πρόσημο προσλήψεων – απολύσεων

υψηλή-ανοσία-χτίζει-η-απασχόληση-πα-434171

Εδραιώνεται το θετικό πρόσημο προσλήψεων – απολύσεων στη Μαγνησία το τελευταίο επτάμηνο – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το «Εργάνη»

Μπορεί να διανύουμε περίοδο πανδημίας, με τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας να δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και τις θέσεις εργασίας, όμως η απασχόληση όχι μόνο αντέχει στη Μαγνησία, αλλά… χτίζει και υψηλό τείχος ανοσίας απέναντι στην κορονοεποχή.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας σε βάθος επταμήνου, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Ειδικότερα, η Μαγνησία καταγράφει θετικό πρόσημο προσλήψεων – απολύσεων κατά 4.646 θέσεις εργασίας στη χερσαία Μαγνησία και 2.334 θέσεις εργασίας στις Βόρειες Σποράδες το πρώτο επτάμηνο του 2021. Οι συνολικές προσλήψεις που έγιναν το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 16.084 στην ΠΕ Μαγνησίας και σε 5.745 στις Σποράδες.

Την ίδια περίοδο καταγράφονται 13.750 αποχωρήσεις από την εργασία (6.821 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 1.385 συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταγγέλθηκαν και 554 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκαν). Αντίστοιχα στις Σποράδες το σύνολο των ατόμων που αποχώρησαν από την εργασία τους ανέρχεται σε 1.099 άτομα (277 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν, 1.385 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 633 άτομα αποχώρησαν οικειοθελώς).

Σε ό,τι αφορά στο είδος των συμβάσεων που προέκυψαν από τις προσλήψεις του επταμήνου τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι σε ποσοστό 58,37% είναι πλήρους απασχόλησης, 35,05% μερικής απασχόλησης και 6,58% με εκ περιτροπής εργασία.

Αναφορικά με τον μήνα Ιούνιο στη χερσαία Μαγνησία καταγράφηκαν 3.580 νέες θέσεις εργασίας και 1.892 στις Σποράδες. Αποχώρησαν την ίδια περίοδο συνολικά 3.667 άτομα στη Μαγνησία και 458 στα νησιά των Σποράδων, όμως και πάλι το ισοζύγιο είναι θετικό, κατά 1.434 θέσεις.

Ανά ειδικότητα, η πρώτη κατηγορία στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανήκει στους σερβιτόρους, ακολουθούν τραπεζοκόμοι, μπάρμαν, μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, πωλητές και ταμίες. Επονται καμαριέρες, λαντζέρηδες και υπάλληλοι γραφείων.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζουν στην απασχόληση οι τομείς του τουρισμού και της εστίασης, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, αφού απορρόφησαν σε ένα μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς της περιόδου του δεύτερου lockdown.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου