ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια διάκριση στη Μαγνησία ~ Κορυφαίο το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

παγκόσμια-διάκριση-στη-μαγνησία-κορυ-434184

Συγκαταλέγεται στο 10% των σημαντικότερων αξιοθέατων παγκοσμίως, με περισσότερους από 17.000 επισκέπτες

Παγκόσμια διάκριση για το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας για τη χρονιά 2020 – 2021, με τους εμπνευστές και δημιουργούς να λαμβάνουν τα εύσημα των 17.000 και πλέον επισκεπτών σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

Συγκαταλέγεται στο κορυφαίο 10% των αξιοθέατων παγκοσμίως για την επισκεψιμότητα, τις υψηλές βαθμολογίες και κριτικές των επισκεπτών του. Το βραβείο Traveller’s Choice τιμά τα αξιοθέατα που προσφέρουν με συνέπεια μοναδικές εμπειρίες σε ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

Η διάκριση, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, συμβάλλει στην προβολή του Βυζαντινού Μουσείου της Μακρινίτσας και το καταξιώνει ως δημοφιλή προορισμό για όλους τους επισκέπτες της γραφικής Μακρινίτσας, ενώ επιβραβεύει την τριετή λειτουργία του και την υψηλού επιπέδου προσφορά στους επισκέπτες του.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, καταγράφοντας τον θετικό αντίκτυπο της συγκεκριμένης διάκρισης, που τιμά την τοπική Εκκλησία και τη Μαγνησία ευρύτερα.

«Είναι μεγάλη επιβράβευση για το Μουσείο η συγκεκριμένη διάκριση, που ήρθε σε μια κομβικής σημασίας χρονική στιγμή, που συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας» αναφέρει ο π. Δαμασκηνός.

Συμπίπτουν με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά «η αγάπη του κόσμου είναι πια ολοφάνερη. Ο ενθουσιασμός όλων των επισκεπτών, που προέρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι καταφανής. Αυτή η διάκριση μας γεμίζει με χαρά, αισιοδοξία και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε» υπογραμμίζει ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας.

Στόχος των υπευθύνων είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, να παραμένει ανοιχτό 365 μέρες τον χρόνο, να λειτουργούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και «να υποδεχτούμε και πάλι μαθητές, καθώς και οργανωμένα γκρουπ ενηλίκων» αναφέρει ο π. Δαμασκηνός.

Σπάνια εκκλησιαστικά εκθέματα

Χώρος παράδοσης και πολιτισμού το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, που στεγάζεται σε εντυπωσιακό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και αποτελεί έργο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Ο μουσειακός χώρος, που αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, προσελκύει δεκάδες επισκέπτες, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Μουσείο καταλαμβάνει τους δύο πάνω ορόφους του κτιρίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, δίπλα από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αποτελεί ένα καλαίσθητο, σύγχρονο Μουσείο, που αναδεικνύει με υποβλητικούς τόνους, την εκκλησιαστική ιστορία πολλών δεκαετιών.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως, από την οποία «δανείστηκε» την ονομασία του, το Μουσείο, «Οξεία Επίσκεψις». Η μονή χρονολογείται στον 13ο αιώνα μΧ και το καθολικό βρίσκονταν στην θέση όπου ανεγέρθηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σπάνιες εικόνες, ιερά άμφια, ιερά σκεύη – κοσμήματα μικροτεχνίας, μια αξιόλογη συλλογή από λειτουργικά βιβλία, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, συντηρήθηκαν με επιστημονικό τρόπο, και έχουν τοποθετηθεί σε γυάλινες προθήκες, σε περίοπτη θέση του χώρου.

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι μια φορητή εικόνα του Χριστού, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Σπάνια είναι επίσης η εικόνα της Ανάστασης του Θεόφιλου, που φιλοτεχνήθηκε το 1911, δύο ασημένια πολυκάντηλα του 19ου αιώνος, πολύτιμα ιερατικά άμφια από την προσωπική συλλογή του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Δαμασκηνού, ο οποίος είναι «ψυχή» της προσπάθειας και πολλά ακόμη εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας.

Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, το Μουσείο λειτουργεί με θερινό ωράριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2428090016.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου