ΤΟΠΙΚΑ

Οι μεταλλάξεις «χτυπούν» πλέον και βρέφη ~ Μπαίνουν στη μάχη οι παιδίατροι

οι-μεταλλάξεις-χτυπούν-πλέον-και-βρ-433823

Ενδοοικογενειακή διασπορά και υψηλή μεταδοτικότητα οι κύριοι παράγοντες – Γ. Χαρίτος: Να δοθεί προτεραιότητα σε υπέρβαρα παιδιά και σε εκείνα, που έχουν υποκείμενα

Στη μάχη του εμβολιασμού μπαίνουν άμεσα οι παιδίατροι του Βόλου μετά την απόφαση της χθεσινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, του πρωθυπουργού και του επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αναφορικά με τους εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 χρόνων.

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη Δέλτα στον Βόλο «χτυπά» ακόμη και βρέφη μηνών, με τους παιδιάτρους να εξετάζουν ολοένα και περισσότερα περιστατικά θετικών κρουσμάτων σε πολύ μικρές ηλικίες.

Η ενδοοικογενειακή διασπορά και υψηλή μεταδοτικότητα θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες που συμβαίνει αυτό. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν καταγραφεί περιστατικά παιδιών τα οποία κρατούσαν οι παππούδες. «Κόλλησαν» οι παππούδες κορονοϊό, μετέδωσαν τον ιό στα μικρά παιδιά και αρκετά από αυτά χρειάστηκε να ακολουθήσουν θεραπεία κατ’ οίκον προκειμένου να μην παρουσιάσουν επιπλοκές.

Το θετικό είναι ότι τα παιδιά νοσούν σε πιο ελαφριά μορφή από τους μεγάλους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον γνωστό Βολιώτη παιδίατρο Γιώργο Χαρίτο, με αφορμή την απόφαση να επιστρατευθούν οι ιδιώτες παιδίατροι για να εμβολιάζουν κατά του κορονοϊού παιδιά άνω των 12 χρόνων στα ιατρεία τους.

Ο έγκριτος παιδίατρος, υπέρμαχος του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ο μόνος δρόμος που έχουν οι πολίτες για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους κατά του κορονοϊού.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει ιδιαίτερα παιδιά από τη βρεφική έως την εφηβική ηλικία, γεγονός που απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην ενδοοικογενειακή διασπορά και την υψηλή μεταδοτικότητα και συνέστησε προσοχή στους γονείς.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στα παιδιά ο Βολιώτης γιατρός τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν συννοσηρότητες και απ’ τα υγιή παιδιά, κυρίως σε εκείνα που είναι υπέρβαρα.

«Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο, δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο, έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια», επισήμανε ο κ. Χαρίτος.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και τα διαθέσιμα δεδομένα από τις βάσεις καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έχει καταγραφεί ότι η διάμεση ηλικία περιστατικών που είχαν παρενέργειες από εμβόλιο με MRNA ήταν κάτω από τα 30 έτη μετά τη 2η δόση, ενώ το 75% των περιστατικών αναφέρεται σε άρρενες ηλικίας 16-24. Μεταξύ των αναφερόμενων περιστατικών, σχεδόν όλα ήταν ήπια, με έναρξη πόνου στο στήθος εντός μίας εβδομάδας από τη 2η δόση και ταχεία αποδρομή των συμπτωμάτων εντός μιας εβδομάδας.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου