ΤΟΠΙΚΑ

Τούρκος μετέφερε παράτυπους μετανάστες ~ Στα χέρια του λιμεναρχείου Βόλου ο διακινητής

τούρκος-μετέφερε-παράτυπους-μετανάσ-432464

Το Τελωνείο Βόλου εντόπισε στην νταλίκα έξι αλλοδαπούς – Λιμενικοί κατέσχεσαν το φορτηγό και συνέλαβαν και τους επτά

Το Τελωνείο Βόλου ξεσκέπασε τα σχέδια 50χρονου Τούρκου διακινητή παράτυπων μεταναστών, όταν προχθές το πρωί σταμάτησε για έλεγχο το φορτηγό του, που μετέφερε εμπόρευμα σε εργοστάσιο της Βιομηχανικής Περιοχής. Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στην νταλίκα υπήρχαν έξι παράτυποι μετανάστες, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι. Αμεσα σήμανε συναγερμός στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Λιμενικοί προχώρησαν στη σύλληψη του Τούρκου οδηγού του φορτηγού και των μεταναστών, ηλικίας 16, 17, 18, 33, 20 και 24 ετών, ενώ κατέσχεσαν το φορτηγό.

Οι αλλοδαποί, τέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές και δύο Συρίας, ταξίδευαν έως και πέντε μήνες, αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Οπως προέκυψε προανακριτικά, πλήρωσαν ο καθένας ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ για να περάσουν στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη με απώτερο στόχο να μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να φύγουν για Γαλλία, Γερμανία ή άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι δύο Σύροι, που είναι ξαδέρφια, βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη για έναν μήνα και τα χρήματα για το ταξίδι τα κατέβαλαν οι γονείς τους από τις χώρες τους.

Οι παράτυποι μετανάστες από το Μπαγκλαντές βρίσκονταν ακόμη περισσότερο καιρό. Το ταξίδι τους ξεκίνησε από τη χώρα τους πριν από πέντε μήνες. Πέρασαν το Ομάν, το Ντουμπάι, το Ιράν και στη συνέχεια πήγαν στην Τουρκία.

Ολοι τους ήταν στο φορτηγό του Τούρκου και ταξίδευαν από την περασμένη Παρασκευή. Είχαν μαζί τους το απολύτως απαραίτητο φαγητό και από ένα μπουκάλι νερό.

Οι παράτυποι μετανάστες φέρονται να ισχυρίζονται ότι τους έβαλε στο φορτηγό άγνωστο σε αυτούς άτομο, ενώ ο οδηγός είχε σταθμεύσει σε βενζινάδικο στην Κωνσταντινούπολη. Δεν παραδέχονται ότι ο οδηγός του φορτηγού είναι ο διακινητής τους.

Ο Τούρκος οδηγός φέρεται να αρνείται κατηγορηματικά συμμετοχή του στη διακίνηση. Δηλώνει άγνοια για τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και επιμένει ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

Εντούτοις, στην καρότσα του φορτηγού του οι λιμενικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαπίστωσαν ίχνη παραβίασης, όπως σε άλλες περιπτώσεις, που απασχόλησαν πρόσφατα, με τους διακινητές να κόβουν τον μουσαμά των φορτηγών με σκοπό να βάλουν στις καρότσες τους αλλοδαπούς και να τον ράβουν στη συνέχεια πρόχειρα.

Τόσο ο οδηγός του φορτηγού, όσοι και οι υπόλοιποι αλλοδαποί οδηγήθηκαν χθες στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία λιμενικών. Η Εισαγγελία Βόλου άσκησε σε βάρος του 50χρονου από την Τουρκία ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για μεταφορά από το εξωτερικό στην ελληνική επικράτεια υπηκόων τρίτων χωρών, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος, εκ κερδοσκοπίας κατά συρροή.

Ο Τούρκος παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή Βόλου, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για αύριο Παρασκευή.

Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι ανήλικοι θα δικαστούν σε ρητή στις 25 Νοεμβρίου στο Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, ενώ οι ενήλικες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου την Παρασκευή μετά από αναβολή, που ζήτησαν προκειμένου να προετοιμαστούν για την απολογία τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου