ΤΟΠΙΚΑ

Σκάνδαλο με ορθοπεδικά είδη: Ποινές φυλάκισης συνολικά έως 8 έτη

σκάνδαλο-με-ορθοπεδικά-είδη-ποινές-φυ-435568

Επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε δύο κατηγορούμενους – Αθώοι οι άλλοι δύο, ελλείψει δόλου – Δεν διενεργήθηκε η απαιτούμενη έρευνα έκρινε, μεταξύ άλλων, στην πρότασή της η εισαγγελέας

Ποινές φυλάκισης από 4 έως 8 έτη επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για το σκάνδαλο χορήγησης ορθοπεδικών ειδών με πλαστές συνταγές, που διαπιστώθηκε το 2010 στο πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, με τη ζημία να φθάνει στο ποσό των 585.000 ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Το σκάνδαλο αφορούσε σε συνταγογράφηση ορθοπεδικών ειδών σε 86 ασφαλισμένους. Κάνοντας χρήση κλεμμένων μπλοκ συνταγών και ψεύτικων σφραγίδων γνωστών γιατρών οι κατηγορούμενοι φέρονταν να διοχέτευαν πλαστές συνταγές σε κατάστημα, το οποίο τις εκτελούσε.

Εκδικάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από σειρά αναβολών, ενώ οι δύο από τους συνολικά εφτά κατηγορούμενους στην υπόθεση έφυγαν από τη ζωή. Τότε είχαν κριθεί ένοχοι τέσσερις κατηγορούμενοι, ενώ ο πέμπτος είχε αθωωθεί.

Συζητήθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό και ολοκληρώθηκε μετά από μία διακοπή και το δικαστήριο έκρινε με απόφασή του ένοχους πρώην ιδιώτη έμπορο και υπάλληλο του ΙΚΑ, που φέρεται να έχει απολυθεί.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, πρώην και νυν υπάλληλοι του ΙΚΑ, αθωώθηκαν ελλείψει δόλου, ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 ετών και 20 μηνών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη. Συγκεκριμένα, ο πρώην ιδιώτης έμπορος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, της απάτης, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση και της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή εγγράφων, ενώ απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Αντίστοιχα, ο πρώην υπάλληλος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή, από κάθειρξη 5 ετών που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για υπεξαγωγή εγγράφων.

Επισημαίνεται ότι στους δύο κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι είχαν αναγνωριστεί τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα από τις πράξεις καλής συμπεριφοράς.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας έδρας θεώρησε ότι τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται έχουν τελεστεί, διατήρησε, όμως, αμφιβολίες για τη συμμετοχή και τον δόλο των υπόλοιπων κατηγορούμενων. Επίσης, εκτίμησε ότι οι πράξεις δεν συνοδεύτηκαν με την απαιτούμενη έρευνα και ότι υπήρξε πλημμελής έλεγχος στην τηρούμενη διαδικασία.

Η δίκη ολοκληρώθηκε χθες με τις απολογίες των κατηγορούμενων, την πρόταση της εισαγγελέως, τις αγορεύσεις των δικηγόρων και την έκδοση της απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην ιδιώτης έμπορος ομολόγησε την ευθύνη του, αναγνωρίζοντας όμως ότι συμμετείχε σε κάποιες από τις πράξεις που του αποδόθηκαν με τη βοήθεια του πρώην υπαλλήλου που καταδικάστηκε.

Αντίθετα, ο καταδικασθείς πρώην υπάλληλος υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

Καμία ανάμειξη με την υπόθεση ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν αφού, όπως υποστήριξαν, δεν ήταν ευθύνη τους ο έλεγχος.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι δικηγόροι Γιάννης Βογιατζάκης, Γιάννης Διαμαντής, Στέφανος Καραγεώργος και Γιώργος Σινέλης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου