ΤΟΠΙΚΑ

Στόχος εμπρηστών το Πήλιο

στόχος-εμπρηστών-το-πήλιο-851206

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Νότιο Πήλιο στην περιοχή μεταξύ του Λαύκου και του Μικρού. Το καμπανάκι κινδύνου σήμανε αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μιας και οι μνήμες της μεγάλης πυρκαγιάς του 2007, πάλι στην ίδια περιοχή, είχαν ξυπνήσει. Συνολικά 23 πυροσβεστικά οχήματα από το Βόλο και απ’ όλη τη Θεσσαλία, 60 πυροσβέστες, 20 πεζοπόρα τμήματα και από αέρος τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο έδιναν μάχη με τις φλόγες μέχρι αργά το βράδυ με βασικό αντίπαλο τον δυνατό άνεμο. Η φωτιά πιθανολογείται πως οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι, μιας και προκλήθηκε σε ένα δύσβατο μονοπάτι.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
  
Οι σειρήνες της Πυροσβεστικής ήχησαν χθες το μεσημέρι. Κάτοικοι του Λαύκου επικοινώνησαν έντρομοι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητώντας εναγωνίως βοήθεια.
Οι μνήμες της πυρκαγιάς του 2007 που έπληξαν το Νεοχώρι, το Λεφόκαστρο, την Άφησσο, τις Αφέτες και την Αργαλαστή ξύπνησαν ακόμη πιο έντονες στους κατοίκους του Λαύκου. Βλέποντας τις φλόγες να έχουν περικυκλώσει το χωριό τους η απόγνωσή τους αυξανόταν.
Στο σημείο αρχικά έφτασε ένα πυροσβεστικό όχημα από το κλιμάκιο της Αργαλαστής, ενώ άμεση ήταν η ανταπόκριση εθελοντών που με βυτιοφόρα, μπουλντόζες και άλλα οχήματα προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες.
Στη συνέχεια έσπευσαν μαζικά 13 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ την ίδια στιγμή ενημερώθηκαν και οι πιλότοι των αεροπλάνων οι οποίοι συμμετείχαν άμεσα στην επιχείρηση που είχε στηθεί.
Ο δυνατός άνεμος όμως εξάπλωσε πολύ γρήγορα την πυρκαγιά σε δύσβατα μονοπάτια και το έργο των πυροσβεστών μετατρεπόταν σε Γολγοθά.
Αμέσως ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Νίκος Μιχαλάκης ζήτησε βοήθεια απ’ όλους τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Υπηρεσίες όλης της Θεσσαλίας.
Στις 5 περίπου το απόγευμα ο αέρας κόπασε και όλο το βάρος της επιχείρησης ρίχτηκε στο δρόμο από Λαύκο προς Μικρό, στόχος δε ήταν να ελεγχτούν και να σβηστούν οι φλόγες πριν πέσει η νύχτα.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ μάχη με τις φλόγες έδιναν 23 πυροσβεστικά οχήματα, τα επτά από το Βόλο και τα υπόλοιπα από τον Αλμυρό, την Καλαμπάκα, την Αγιά, την Ελασσόνα, τις Σοφάδες με 60 άνδρες και 20 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τέσσερα αεροπλάνα, ενώ ένα ελικόπτερο ενημέρωνε για το μέγεθος της πυρκαγιάς αλλά και για την εξάπλωσή της.
 
Ανάστατοι
οι κάτοικοι
 
Οι κάτοικοι όλης της περιοχής είχαν βγει έξω από τα σπίτια τους και βοηθούσαν το έργο των πυροσβεστών με κάθε τρόπο. Ορισμένοι από αυτούς ρίχτηκαν ακόμη και στις φλόγες για να σώσουν τις περιουσίες τους και κυρίως να σώσουν τη μεγάλη τους περιουσία που ήταν το δάσος.
Ευτυχώς ο στόχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να μην επεκταθεί η φωτιά σε κατοικημένη περιοχή επιτεύχθηκε και κανένα οίκημα ή ανθρώπινη ζωή δεν απειλήθηκε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατο μονοπάτι που δεν δικαιολογεί κάποια αγροτική εργασία κι έτσι το ανθρώπινο χέρι φαίνεται πως μέχρι στιγμής είναι η επικρατούσα αιτία της πύρινης λαίλαπας.
Αν και οι πυροσβέστες δεν καταμέτρησαν μέχρι αργά το βράδυ τις ζημιές, δίνοντας βαρύτητα την κατάσβεση όλων των εστιών, υπολογίζεται πως κάηκαν πάνω από 200 στρέμματα δάσους κυρίως πεύκα και πλατύφυλλα δέντρα.
Λίγο μετά τις 11 το βράδυ η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ οι κατασβέσεις συνεχίζονταν μόνο από ξηράς. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο, φοβούμενη τις αναζωπυρώσεις εστιών.
Το συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Νίκος  Μιχαλάκης, ενώ στο σημείο έφτασε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Ο ίδιος από τη στιγμή που ξεκίνησε η φωτιά βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Μιχάλακη, δίνοντας εντολές να ενισχυθεί με κάθε μέσο το μέτωπο της πυρόσβεσης.
Τα μηχανήματα της Περιφέρειας που συνέβαλαν στην επιχείρηση μαζί με το προσωπικό παρέμειναν στην περιοχή ενισχύοντας το έργο της Πυροσβεστικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου