ΤΟΠΙΚΑ

«Δίδυμοι» υδροστρόβιλοι στην Πάλτση ~ ΕΝΩΘΗΚΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

δίδυμοι-υδροστρόβιλοι-στην-πάλτση-418426

Εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο χθες το πρωί σε απόσταση 2 χλμ. από την παραλία!

Ενα εντυπωσιακό και σπάνιο φυσικό φαινόμενο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη θάλασσα του Αιγαίου ανοιχτά της Πάλτσης στο Πήλιο. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες της περιοχής έμειναν έκπληκτοι αντικρίζοντας, γύρω στις 9 το πρωί, «δίδυμους» υδροστρόβιλους σε απόσταση 2 χλμ. από την παραλία της περιοχής, οι οποίοι δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι «ένωναν» τη θάλασσα με τα σύννεφα.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Μετά από χρονικό διάστημα περίπου ενός τετάρτου οι υδροστρόβιλοι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Πάλτσης, κατευθύνθηκαν προς τις Βόρειες Σποράδες και διαλύθηκαν. Το εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο απαθανάτισαν κάτοικοι και τουρίστες της περιοχής, οι οποίοι για πρώτη φορά αντίκριζαν ανεμοστρόβιλο σε τόσο κοντινή απόσταση.

Οπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης, το φαινόμενο του υδροστρόβιλου είναι ουσιαστικά μία κιονοειδής δίνη που συνδέει ένα στρώμα νερού με το σύννεφο που βρίσκεται από πάνω, τονίζοντας ότι προκαλείται από τη διαφορά της θερμοκρασίας σε στεριά και θάλασσα.

Στη συνέχεια όπως διευκρίνισε, τέτοιου είδους υδροστρόβιλοι σχηματίζονται συνήθως πριν από μια καταιγίδα, εμφανίζονται κυρίως στα παράκτια ύδατα, είναι γενικά ακίνδυνοι (ωστόσο αν βρεθεί κάποια βάρκα κοντά μπορεί να αναποδογυρίσει) και έχουν κύκλο ζωής περίπου 10-15 λεπτά, ενώ κινούνται αργά, με ταχύτητα ανέμων μικρότερη από 30m/s.

Το φυσικό φαινόμενο πέρασε από τα ανοικτά της Πάλτσης χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα. Μάλιστα η κάτοικος της περιοχής κ. Ευαγγελία Διανελλάκη, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πράγματι ήταν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, ειδικά για όσους δεν είχαν ξανά δει κάτι τέτοιο. Το σπάνιο φυσικό φαινόμενο διήρκεσε συνολικά γύρω στα δεκαπέντε λεπτά, κατευθύνθηκε προς τις Βόρειες Σποράδες και έπειτα διαλύθηκε.

Τέλος ερωτηθείσα, αν οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν στη θέα των δύο υδροστρόβιλων τόνισε ότι δεν φοβήθηκαν καθώς υπήρχε μια απόσταση ασφαλείας γύρω στα δύο χιλιόμετρα επισημαίνοντας πως μετά το σπάνιο φυσικό φαινόμενο σημειώθηκε καταιγίδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου