ΤΟΠΙΚΑ

Διευκρινίσεις για το Ρυθμιστικό ζητά το ΤΕΕ

διευκρινίσεις-για-το-ρυθμιστικό-ζητά-417158

Απόσυρση του νέου Νόμου προτείνει η Συμπαράταξη Ανατροπής

Διευκρινίσεις αναφορικά με την εναρμόνιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου και την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου με το Νόμο για τη Χωροτακτική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το ΤΕΕ Μαγνησίας διατυπώνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νέου Νόμου για τη Χωροτακτική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να έχει μία πιο σαφή απάντηση σχετικά με την τύχη των δύο Σχεδίων και αν αυτά θα ολοκληρωθούν και εγκριθούν με τη νέα ή την προγενέστερη νομοθεσία.

Στις αρνητικές του διαπιστώσεις το ΤΕΕ σημειώνει ότι θα υποβληθούμε σε ατέρμονες διορθωτικές διαδικασίες εάν ο Νόμος για τη Χωροτακτική και Πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη δεν εφαρμοστεί από την κορυφή της πυραμίδας και στη συνέχεια στα υποκείμενα σχέδια γεγονός που δεν προβλέπεται πουθενά.

Οπως εκτιμά το πιθανότερο είναι στην πράξη αρκετά τοπικά χωρικά σχέδια να ολοκληρωθούν πριν τα Πολεοδομικά Χωροτακτικά Σχέδια ή τα Εθνικά Χωροτακτικά Σχέδια.

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα του Νόμου το ΤΕΕ μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «Τα νέα Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια δίνουν τη δυνατότητα στο ρυθμιστικό χωρικό σχεδιασμό να οριοθετήσει ταυτόχρονα και τα υδατορέματα, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια να τροποποιούν υφιστάμενες ΖΟΕ ή Ειδικά διατάγματα. Η πρόβλεψη αυτή εκτιμάται ότι είναι σε θετική κατεύθυνση».

Η Συμπαράταξη Ανατροπής

Στο μεταξύ, την απόσυρση του Νόμου για τη Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη ζητεί η παράταξη «Συμπαράταξη Ανατροπής», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Γιώργος Γαργάλας, τονίζοντας ότι αυτό απορυθμίζει το χώρο.

Οπως εξηγεί με την εφαρμογή του, καταργείται ουσιαστικά η πυραμίδα του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού, το Εθνικό Χωροταξικό, το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης και άλλων πέντε μεσαίων πόλεων (Ιωαννίνων, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας, Ηρακλείου), η εκπόνηση των οποίων είχε χρηματοδοτηθεί με 1.1 εκατ.ευρώ και πλέον από το Γ’Κ.Π.Σ. Καταργούνται επίσης ουσιαστικά στην πράξη και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Σύμφωνα με τη «Συμπαράταξη Ανατροπή», ο νόμος καταργεί όλες τις διατάξεις όπως αυτές του ν.2742/99, άρθρο 2 όπου αναφερότανε ότι ο χωρικός σχεδιασμός είχε σα στόχο να συμβάλει μεταξύ άλλων στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στη διατήρηση των οικολογικών και πολιτισμικών αποθεμάτων».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου