ΤΟΠΙΚΑ

Εξαφανίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά

εξαφανίζουν-τη-μικρομεσαία-αγροτιά-417053

Φορολογικά μέτρα, αύξηση εισφορών και Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Συντριπτικό πλήγμα στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, προκαλεί η δέσμη οικονομικών μέτρων που υπερψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη νέα συμφωνία. Χιλιάδες μικρομεσαίοι που πλήττονται ήδη από την οικονομική πολιτική, καθώς ήδη έχουν αυξηθεί από το 8% στο συντελεστή 13% φυτοφάρμακα και αγροτοεφόδια, καλούνται τώρα ή να γίνουν επιχειρηματίες ή να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Μέτρα όπως η εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% στο 100%, η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ, η κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου, η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ο τριπλασιασμός εισφορών ΟΓΑ, η αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων από 13% σε 23%, η αύξηση συσκευασμένων προϊόντων στο 23%, η μείωση στο μισό της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα εξαφανίσουν την αγροτιά και ο πρωτογενής τομέας θα περιέλθει στα χέρια μονοπωλίων.

Ηδη σε πολλά επίπεδα της αγροτικής παραγωγής, έχουν δημιουργηθεί πανίσχυρες ολιγοπωλιακές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η αγορά σπόρων ενώ από φέτος βρίσκεται σε ισχύ η νέα ΚΑΠ η οποία σε συνδυασμό με τους όρους που περιέχονται στο τρίτο Μνημόνιο, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες εκτός παραγωγής, στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση.

Με τον οργανωτικό Γραμματέα του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Θαν. Κούντρια, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ρίχνει φως στο πακέτο των μέτρων και στις τραγικές επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η πολιτική.

Μετά από παλινωδίες και απανωτά «γράψε – σβήσε», τα λιπάσματα, οι σπόροι για καλλιέργειες, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα καθώς επίσης και οι ζωοτροφές και το ζωικό κεφάλαιο (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα) μετατάχθηκαν τελικά στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του -ψηφισμένου- πολυνομοσχεδίου το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο αρχικό προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, ο ΦΠΑ σε όλα τα αγροεφόδια παρέμενε αμετάβλητος στο 13%.

Μια πρώτη εικόνα της επίπτωσης που θα έχει η αύξηση στους συντελεστές προκύπτει από τα στοιχεία που είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, η συνολική αξία των εισροών (πλην ενέργειας) κατά το έτος 2014 ανήλθε σε 3, 853 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια προκύπτει από την επιβολή ΦΠΑ 23% επιβάρυνση ίση με 3.835 επί (0,23-0,13)= 383, 5 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα, εγγράφοντας τις παραπάνω δαπάνες στα έξοδα των βιβλίων του, να έχουν μια ελάφρυνση ίση με 383,5 επί 0,26 = 100 εκατ. ευρώ. Επομένως η συνολική επιβάρυνση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέρχεται σε 283,5 εκατ. ευρώ.

Κόστος παραγωγής

Οι σπόροι σιτηρών και καλαμποκιού (όλοι εισαγωγής), διατηρούνται στο 13%. Αυξάνονται στο συντελεστή 23% όλοι οι άλλοι σπόροι όπως βαμβάκι, κριθάρι, τριφύλλι, οπωροκηπευτικών κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως για παράδειγμα ο σπόρος της τομάτας αυξάνεται στο 23% όταν το σποριόφυτο (δηλαδή η τοματιά – φυτώριο), παραμένει στο 13%.

Εκτός από τους σπόρους, στο 23% μετατάσσονται φυτογεωργικά φάρμακα και λιπάσματα με σημαντικές επιβαρύνσεις για τους καλλιεργητές αν και όλα τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 20-30% του κόστους παραγωγής, ανάλογα πάντα με τις καλλιέργειες.

Το υπόλοιπο κόστος παραγωγής 70% – 80% προκύπτει από το ηλεκτρικό ρεύμα για αντλιοστάσια, πετρέλαιο, εργατικά και άλλα αναλώσιμα όπως δίκτυα ύδρευσης κ.α.

«Συνήθης ήταν στο παρελθόν οι εταιρίες αγροτικών εφοδίων να απορροφούν τις αυξήσεις αλλά εδώ μιλάμε για 10% διαφορά μεταξύ του συντελεστή 13% και του νέου 23%. Η συνολική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη για τους αγρότες και ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους πολλές εφαρμογές φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων όπως θερμοκηπιακές καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες όπως μήλο (12 εφαρμογές), αχλάδι, κεράσια κ.α.», τονίζει ο κ. Κούντριας, δεύτερη γενιά επιχειρηματιών στον αγροτοεφοδιαστικό τομέα.

Λοιπές επιβαρύνσεις

  • Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26% από το πρώτο ευρώ.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
  • Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
  • Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
  • Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ. Από 1.000 ευρώ η ετήσια εισφορά, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.500 ευρώ στη χαμηλότερη κλίμακα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου