ΤΟΠΙΚΑ

Ενώνουν δυνάμεις… για καλύτερες τιμές

ενώνουν-δυνάμεις-για-καλύτερες-τιμέ-434658

Τα δημητριακά, ο πρώτος κλάδος που θα δοκιμαστεί η ενιαία συνεταιριστική οργάνωση που βρίσκεται στα σκαριά στη Θεσσαλία

Η Ενιαία Δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση της Θεσσαλίας θα ξεκινήσει από τα δημητριακά. Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί μεταξύ εκπροσώπων πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων και αγροτών από όλο το θεσσαλικό κάμπο, οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζου, θα έχει σύντομα συνέχεια, καθώς φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση μεγάλο μέρος των συνεταιριστικών φορέων του κάμπου στην προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας, μεγάλης και πολυκλαδικής συνεταιριστικής οργάνωσης, που θα καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Η έλλειψη συνεταιριστικού κινήματος που να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί σκληρά διασφαλίζοντας τα συμφέροντα αγροτών και κτηνοτρόφων φάνηκε καθαρά με το θέμα των σιτηρών. Αν η ΕΑΣ Βόλου δεν έβγαινε να ανακοινώσει τα 25 λεπτά στο σιτάρι φέτος ίσως η αγορά του να είχε διαμορφωθεί διαφορετικά, με χαμηλότερες τιμές για τον παραγωγό και κερδισμένο τον «μεσάζοντα».

Σύμφωνα με το Νικήτα Πρίντζο, που μίλησε για το νέο εγχείρημα στο agrotypos.gr, πρέπει να υπάρξει μια συνεταιριστική οργάνωση με κλαδικούς τομείς. Πρόθεση των Θεσσαλών είναι να ξεκινήσουν, όπως τονίζει ο κ. Πρίντζος, με ένα κλαδικό τομέα που αφορά τα δημητριακά. «Θα ζητήσουμε από την πολιτεία όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι των συνεταιριστικών οργανώσεων του Θεσσαλικού χώρου να δοθούν σε αυτή την οργάνωση, η οποία θα είναι δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

Ο θεσσαλικός χώρος έχει 300.000 τόνους σιτάρια. «Αν εμείς για παράδειγμα πάρουμε τους 100.000 τόνους ο ανταγωνισμός θα λειτουργεί καλύτερα. Θα πάμε απευθείας στις αγορές του εξωτερικού οπότε έτσι θα φύγουν όλοι οι μεσάζοντες. Εκεί πλέον θα πουλήσουμε σε καλύτερες τιμές χωρίς τη συμμετοχή μεσαζόντων. Ολα αυτά σκοπεύουμε να τα πράξουμε άμεσα και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τους συνεταιρισμούς» τονίζει ο κ. Πρίντζος.

Σε δεύτερο στάδιο θα επιχειρηθεί το ίδιο στο γάλα, το βαμβάκι κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου