ΤΟΠΙΚΑ

Ταμείο με μείον 20% σε επιχειρήσεις των Σποράδων

ταμείο-με-μείον-20-σε-επιχειρήσεις-των-σ-417030

Επαγγελματίες διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για την πτώση που παρατηρείται τον Ιούλιο

Εμφανής είναι ο προβληματισμός των επαγγελματιών των νησιών λόγω της μείωσης στους τζίρους του Ιουλίου, που ποικίλει ανά νησί και επιχείρηση, με το μέσο όρο να υπολογίζεται σε ποσοστό 20% περίπου. Η καλή εικόνα του Ιουνίου ανατράπηκε άρδην το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, με το σύνολο των επαγγελματιών να προσβλέπει σε αναστροφή κλίματος το επόμενο διάστημα και ενόψει Αυγούστου. Κοινή θέση των επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση, είναι ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν ευνοούν την «εξόρμηση» των Ελλήνων τουριστών, στην παρούσα τουλάχιστον, για καθαρά οικονομικούς λόγους, ευελπιστώντας, ωστόσο, ότι η εικόνα θα βελτιωθεί στην αιχμή της σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ιδιοκτήτης κεντρικού καταστήματος της Σκοπέλου, κάνει λόγο για σημαντική μείωση των Ελλήνων τουριστών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το λειτουργικό κόστος.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόδρομος Καθηνιώτης, ιδιοκτήτης παραλιακού εστιατορίου της Σκοπέλου, υπογραμμίζει ότι ο Ιούνιος ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, καλύτερες από πέρυσι, αλλά ο Ιούλιος παρουσιάζει μέχρι στιγμής πτώση 20%. «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη μέρα που έκλεισαν οι Τράπεζες και αυτή τη στιγμή το νησί κινείται περισσότερο με τους ξένους τουρίστες. Υπάρχουν και Ελληνες, προσθέτει ο ίδιος, αλλά δεν υπάρχει η ροή που υπήρχε πέρυσι». Ο κ. Καθηνιώτης διατηρεί, ωστόσο, την αισιοδοξία του και πιστεύει ότι θα επέλθει ανάκαμψη ενόψει του Αυγούστου.

Ο Χρυσόστομος Καρούτσος, ο οποίος διατηρεί καφέ – εστιατόριο στην Αλόννησο, κάνει λόγο για πτώση 10% στον τζίρο του Ιουλίου, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενώ υπογραμμίζει ότι «ο Ιούνιος ξεκίνησε καλά αλλά ο Ιούλιος σημειώνει πτώση λόγω των τελευταίων γεγονότων». Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, ο κ. Καρούτσος διαβλέπει σταδιακή αύξηση των Ελλήνων τουριστών, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως θα καλυτερέψουν τα πράγματα προς το τέλος του μήνα και τον Αύγουστο». Παρά το γεγονός ότι η μείωση του τζίρου καθιστά δύσκολη την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, ο κ. Καρούτσος διατηρεί την αισιοδοξία του και εκτιμά ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί σε διαφορετικό μοτίβο, με περισσότερη κίνηση.

Αναμενόμενη είναι η πτώση του Ιουλίου, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο Αθανάσιος Ζλατούδης, επιχειρηματίας της Σκιάθου και δημοτικός σύμβουλος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι λάτρεις του νησιού το επισκέπτονται σε σταθερή βάση, παραβλέποντας τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Οι σταθεροί πελάτες, Ελληνες και ξένοι, είναι επίτευγμα των κόπων και των προσπαθειών που καταβάλλει ο κάθε επαγγελματίας, όπως σημειώνει ο κ. Ζλατούδης, τονίζοντας παράλληλα ότι «σημασία έχει ότι έρχονται, έστω και αν έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα σε σύγκριση με το παρελθόν». Πεποίθηση του ίδιου επιχειρηματία είναι ότι «η γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση, δεν μας επιτρέπει να είμαστε ούτε αιθεροβάμονες, ούτε εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να αναμένουμε το καλύτερο, να δουλεύουμε για το χειρότερο και να το χειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο, όπως έρθει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου