ΤΟΠΙΚΑ

Ενας χρόνος διαθεσιμότητας

ενας-χρόνος-διαθεσιμότητας-406951

Εξι ελιές όσα και τα σχολεία που επλήγησαν από τις καταργήσεις 46 τομέων, θα φυτέψει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

22 Ιουλίου 2013: σαν σήμερα, ένα χρόνο πριν, το Υπουργείο Παιδείας ξάφνιαζε τη δημόσια εκπαιδευτική «οικογένεια» ανακοινώνοντας την κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων από την επαγγελματική εκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ενα χρόνο μετά, 48 καθηγητές επαγγελματικής εκπαίδευσης από τη Μαγνησία, συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός αιθουσών διδασκαλίας, έστω κι αν ορισμένοι από αυτούς απορροφήθηκαν σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Το ζητούμενο είναι ότι κατέβηκαν βίαια από τις έδρες διδασκαλίας, ενώ την ίδια ώρα, έξι σχολικές μονάδες του νομού, είτε αποδεκατίστηκαν από μαθητικό δυναμικό είτε κλείδωσαν λουκέτο.

Σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου «διαθεσιμότητας», η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, συνεχίζει τον αγώνα προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα σχολεία που έκλεισαν, να ξαναγυρίσουν οι μαθητές και οι καθηγητές τους, στις αίθουσες και τα εργαστήριά τους.

Σε μια συμβολική κίνηση, στελέχη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, θα προχωρήσουν στις 10 το πρωί, στο τρίγωνο του δρόμου για το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου, σε φύτευση έξι ελιών, όσα και τα σχολεία του νομού που επλήγησαν από τις καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αλλαγές που έγιναν πέρυσι 22 Ιουλίου, άλλαξε άρδην ο χάρτης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νομό. Καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ Ν. Ιωνίας και Αλμυρού, ενώ ΕΠΑΛ απογυμνώθηκαν από δημοφιλείς τομείς τους οποίους παρακολουθούσαν κάθε χρόνο εκατοντάδες μαθητές.

Το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, στην κυριολεξία αποδεκατίστηκε από μαθητές, από τη στιγμή που καταργήθηκε ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας.

Αντίστοιχα, ο ίδιος τομέας καταργήθηκε και από το ΕΠΑΛ Αλμυρού, οδηγώντας τους μαθητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν στον τομέα υγείας και πρόνοιας, αποκλειστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πλήγμα για το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας όσο και για το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό), αποτέλεσε η κατάργηση του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η κατάργηση τομέων και των ειδικοτήτων τους, απομάκρυνε από την επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες μαθητές, ενώ κατέβασε από τις έδρες διδασκαλίας 48 καθηγητές. «Ενας χρόνος διαθεσιμότητας. Ενας χρόνος κλειστών σχολείων. Ενας χρόνος σκόρπιων ονείρων. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ξανανοίξουν τα σχολεία, να ξαναγυρίσουν μαθητές και καθηγητές στις αίθουσες και τα εργαστήριά τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου