ΤΟΠΙΚΑ

Σταγόνα στον ωκεανό το δωρόσημο από το ΙΚΑ Βόλου

σταγόνα-στον-ωκεανό-το-δωρόσημο-από-το-405732

Ενας στους 4 οικοδόμους πληρώνεται – Ξεκινάει η καταβολή από την ερχόμενη Δευτέρα

Μερική ανάσα… και «σταγόνα στον ωκεανό» το δωρόσημο για τους οικοδόμους. Για όσους δηλαδή μπορούν και δικαιούνται να το πάρουν ακόμη. Η καταβολή του Β’ τετραμήνου του 2014 θα ξεκινήσει στο Βόλο από την ερχόμενη Δευτέρα και θα καταβάλλεται επίσης στις 29 Ιουλίου και μετά 5, 6, 7, 20, 21 Αυγούστου εντός του πρωινού ωραρίου λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Βόλο.

Το δωρόσημο καταβάλλεται και μέσω Τραπεζών σε όσους οικοδόμους εκδήλωσαν επιθυμία και υπέβαλαν την σχετική αίτηση – δήλωση ενώ η κατάθεση του δικαιούμενου ποσού δωροσήμου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Από την καταβολή και φέτος «αποκλείονται» αρκετοί οικοδόμοι δυστυχώς καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αφού δύο στους τρεις τεχνίτες στερούνται ενσήμων λόγω ανεργίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 400 οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες έχουν εξασφαλισμένες τις προϋποθέσεις για να πληρωθούν.

Οι περισσότεροι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, αισθάνονται ότι βρίσκονται στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς η κατακόρυφη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα και η τρομακτική μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας τους έχει οδηγήσει σε πλήρη οικονομικό μαρασμό. «Το ταμείο ανεργίας έχει μειωθεί στα 360 ευρώ και για να το λάβει κανείς πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ένσημα, τα οποία φυσικά λόγω έλλειψης δουλειών δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Πρόβλημα σοβαρό υπάρχει και με την ασφάλιση γιατί και εκεί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων. Με το ζόρι μαζεύουν 20 και 30 ένσημα και αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε εργαζόμενοι θεωρούνται για να έχουν ασφάλιση» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συνδικάτου Κώστας Σιάρας.

Οι περισσότερες οικογένειες οικοδόμων με δυσκολία μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ εκτός του δωρόσημου, δεν παίρνουν πλέον ούτε το εποχικό επίδομα εάν δεν έχουν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Πολλοί εργατοτεχνίτες δε δουλεύουν καθόλου ή δουλεύουν 2-3 μεροκάματα το μήνα ενώ με το πρόσχημα της ανεργίας οι εργοδότες χαμηλώνουν τα μεροκάματα, δεν κολλάνε ένσημα σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων ενώ τέλος πολλοί που είναι άνεργοι επιλέγουν να κάνουν δουλειές του ποδαριού μέχρι να «ξανανοίξει» η οικοδομή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου