ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους τρεις για δωρόσημο

ενας-στους-τρεις-για-δωρόσημο-299822

Με άδεια χέρια οι οικοδόμοι καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν ένσημα

Με πολλές εξαιρέσεις και φέτος η καταβολή του δωρόσημου για το πρώτο τετράμηνο του 2014 στους οικοδόμους και εργατοτεχνίτες της Μαγνησίας. Με δεδομένο ότι δύο στους τρεις τεχνίτες στερούνται ενσήμων λόγω ανεργίας υπολογίζεται ότι περίπου μέχρι 400 οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες έχουν εξασφαλισμένες τις προϋποθέσεις για να πληρωθούν.

Η καταβολή του δωρόσημου για το Α τετράμηνο του 2014 ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Απριλίου μέχρι και τις 12 Μαίου από τις 8 κάθε πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι. Τα δικαιολογητικά πληρωμής είναι η αστυνομική ταυτότητα, το βιβλιάριο εντολών ασφάλισης και για τους απογραφέντες από 4-2-2002 και μετά χρειάζεται και βεβαίωση απογραφής ασφαλισμένου.

Οι περισσότερες οικογένειες οικοδόμων με δυσκολία μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ , εκτός του δωρόσημου, δεν παίρνουν πλέον ούτε το εποχικό επίδομα εάν δεν έχουν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Πολλοί εργατοτεχνίτες δε δουλεύουν καθόλου ή δουλεύουν 2-3 μεροκάματα το μήνα ενώ με το πρόσχημα της ανεργίας οι εργοδότες χαμηλώνουν τα μεροκάματα, δεν κολλάνε ένσημα σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων ενώ πολλοί που είναι άνεργοι επιλέγουν να κάνουν δουλειές του ποδαριού μέχρι να «ανανοίξει»η οικοδομή.

Δεν είναι άλλωστε ότι τα περισσότερα μεροκάματα κυμαίνονται από 20 μέχρι και 40 ευρώ και αυτό εάν και εφόσον υπάρχει συνεχή δουλειά και η συμφωνία κλείνεται μεταξύ εργολάβου και τεχνίτη, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι οικοδόμοι επιλέγουν ακόμη και τα μερεμέτια προκειμένου να εξασφαλίσουν αποδοχές.

Η καταβολή του Δωροσήμου στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους θα διενεργηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους και ειδικότερα μέσω του υποκαταστήματος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στο Βόλο που λειτουργεί με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα αλλά και μέσω Τραπεζών, για τους οικοδόμους που υπέβαλαν το έντυπο «Δήλωση Τραπεζικού Λογαριασμού Πληρωμής Δωροσήμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου