ΤΟΠΙΚΑ

Φύτεψαν έξι ελιές στελέχη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

φύτεψαν-έξι-ελιές-στελέχη-της-ελμε-μαγ-405700

Για να συμβολίζουν τον αγώνα μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τομείς που καταργήθηκαν από έξι επαγγελματικά λύκεια

Εξι ελιές όσα και τα σχολεία της Μαγνησίας που επλήγησαν από την κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, πέρυσι, στις 22 Ιουλίου, φύτεψαν χθες το πρωί, στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για συμβολική κίνηση που υποδηλώνει τον «αιωνόβιο» αγώνα που θα δώσει ο εκπαιδευτικός κόσμος μέχρι την επαναλειτουργία των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και την επιστροφή των καθηγητών και μαθητών στα εργαστήριά τους.

Οι ελιές φυτεύτηκαν στο πάρκο αμέσως μετά τη διασταύρωση Φυτόκου, στον περιφερειακό Βόλου, απέναντι από τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα σημείο συμβολικής σημασίας, καθώς οδηγεί σε δύο από τα έξι σχολεία που επλήγησαν από τις καταργήσεις τομέων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, φυτεύτηκαν σε κύκλο και συμβολίζουν την ελπίδα επαναλειτουργίας των κατηργημένων ειδικοτήτων στα σχολεία αλλά και του αδιάλειπτου αγώνα που θα δοθεί με στόχο καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους. «Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή αγώνα», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης.

Από την πλευρά της, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, χαρακτήρισε τη χθεσινή, όχι ημέρα μνήμης, αλλά ημέρα αγώνα.

Σαν χθες, είχε ανακοινωθεί η κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Περί τους 2.500 καθηγητές και χιλιάδες μαθητές, βρέθηκαν εκτός αιθουσών διδασκαλίας, με ειδικότητες «φιλέτο» να δίδονται «βορά» στους ιδιώτες, όπως κατήγγειλε η κ. Τσιτούμη

Μετά τις αλλαγές που έγιναν πέρυσι 22 Ιουλίου, άλλαξε άρδην ο χάρτης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νομό. Καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ Ν. Ιωνίας και Αλμυρού, ενώ ΕΠΑΛ απογυμνώθηκαν από δημοφιλείς τομείς τους οποίους παρακολουθούσαν κάθε χρόνο εκατοντάδες μαθητές.

Το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, στην κυριολεξία αποδεκατίστηκε από μαθητές, από τη στιγμή που καταργήθηκε ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας.

Αντίστοιχα, ο ίδιος τομέας καταργήθηκε και από το ΕΠΑΛ Αλμυρού, οδηγώντας τους μαθητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν στον τομέα υγείας και πρόνοιας, αποκλειστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πλήγμα για το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας όσο και για το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό), αποτέλεσε η κατάργηση του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η κατάργηση τομέων και των ειδικοτήτων τους, απομάκρυνε από την επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες μαθητές, ενώ κατέβασε από τις έδρες διδασκαλίας 48 καθηγητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου