ΤΟΠΙΚΑ

Το μετέωρο βήμα των τοπικών επιχειρήσεων ~ Η επόμενη μέρα των capital controls

το-μετέωρο-βήμα-των-τοπικών-επιχειρήσ-404597

Καθίζηση κερδοφορίας, προπληρωμή πρώτων υλών και παραγγελίες με το σταγονόμετρο συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό

Κατακόρυφη πτώση τζίρου, κερδοφορίας και παραγωγής που εκτελείται πλέον με το σταγονόμετρο, Τειρεσίας, ακύρωση παραγγελιών και έλλειψη πρώτων υλών που πρέπει να προπληρωθούν, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα στις πληρωμές και στις εισπράξεις, ενώ το 94% στη διεκπεραίωση των εξαγωγών και το 92% στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων. Από την αρχή της τραπεζικής αργίας μέχρι και προχθές, υπολογίζεται ότι μόνο από τη Μαγνησία ότι είχαν υποβληθεί στην Ειδική Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, περίπου 200 αιτήματα επιχειρήσεων για χαλάρωση διαφόρων περιορισμών, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με το ΣΕΒ Θεσσαλίας, κατά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών, μετά την αργία, παρατηρήθηκαν αρκετές δυσλειτουργίες που προκαλούν αρρυθμία στις συναλλαγές και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία. Οπως εξηγείται, με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα για πολλές τοπικές επιχειρήσεις είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, λόγω λήξης επιταγών που έχουν εκδώσει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί η μαζική συσσώρευση υποχρεώσεων σε διάστημα ολίγων ημερών.

«Ο προβλεπόμενος χρόνος εξόφλησης των οκτώ ημερών είναι πρακτικά ανεπαρκής, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν» τόνιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στ. Σπ. που δραστηριοποιείται στο χώρο των μεταλλοκατασκευών υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει η παράταση να είναι μεγαλύτερη των 15 ημερών.

Κάμψη πωλήσεων και καθυστέρηση πληρωμών

Με βάση την καθημερινή καταγραφή από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών που γίνεται στις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, το νέο περιβάλλον μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές ευθύνεται για την πτώση πωλήσεων που καταγράφουν επτά στις δέκα επιχειρήσεις, ενώ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αναφέρουν πτώση στις παραγγελίες τους πάνω από 50%.

Εξάλλου είναι σημαντικός ο αριθμός επιχειρήσεων που αδυνατούν να εισάγουν πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσουν υπηρεσίες και υποδομές του εξωτερικού, ενώ η επιβολή περιορισμού στις αναλήψεις μετρητών έχει επίσης δημιουργήσει προβλήματα, αν και σε ελαφρά μικρότερο βαθμό.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις προβλέπουν πτώση ρυθμού ανάπτυξης – ακόμη και ύφεση – στο επόμενο δωδεκάμηνο, αύξηση της ανεργίας και μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Προπληρωμή για πρώτες ύλες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για την προμήθεια πρώτων υλών οι περισσότεροι προμηθευτές πλέον έχουν περάσει στο στάδιο της αλλαγής των όρων των συναλλαγών, ζητώντας 100% προπληρωμή, γεγονός που καθιστά δυσχερή την απρόσκοπτη λειτουργία πολλών μονάδων που έχουν να παλέψουν, την έλλειψη ρευστότητας και τη μείωση των τζίρων και παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν για τις πρώτες ύλες.

Καθίζηση της κερδοφορίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επίσης καταγράφεται σχεδόν κατάρρευση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές στους τομείς των μεταφορών και των προμηθευτών όπου η δουλειά έχει μειωθεί στο ελάχιστο εξαιτίας της μείωσης παραγωγής.

Ακόμη και στιβαρές επιχειρήσεις τείνουν πλέον να γίνουν προβληματικές, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Αύγουστο ολόκληρα τμήματα εργοστασίων θα κλείσουν για συντήρηση με αφορμή τις άδειες προσωπικού που πλέον έχουν επεκταθεί μέχρι και ένα μήνα.

Το χρονικό διάστημα από 7 Ιουλίου έως σήμερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την τραπεζική αργία, το σύνολο των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα στις πληρωμές και στις εισπράξεις, το 94% στη διεκπεραίωση των εξαγωγών, ενώ το 92% στην παραγωγή και στη διάθεση προϊόντων.

Τεράστια προβλήματα και σε άλλους κλάδους

«Παραγγελίες τέλος από Δευτέρα, να δούμε τι θα… γίνει.» Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίας σιδήρου, αλουμινίου και κουφωμάτων, στους Βολιώτες καταναλωτές που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Αυτό ισχύει για μια σειρά από κλάδους όπως κουφώματα αλουμινίου, έπιπλα και άλλα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι ίδιες επιχειρήσεις έκαναν δεκτές κάποιες παραγγελίες με προκαταβολή 40% έως 50% και απολύτως μετρητοίς, χωρίς να γίνονται δεκτές ούτε καν μεταφορές σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ με την ομαλοποίηση της κατάστασης στις τράπεζες προσδοκούν ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου