ΤΟΠΙΚΑ

Τον πολιορκούν 750 καρκινοπαθείς!

τον-πολιορκούν-750-καρκινοπαθείς-40322

Τα σκήπτρα από όλη την ομάδα νοσημάτων του καρκίνου φαίνεται σύμφωνα με στοιχεία να κρατούν και στη Μαγνησία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι καρκίνοι του μαστού, των πνευμόνων αλλά και του παχέος εντέρου. Την ίδια στιγμή στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείο Βόλου ένας και μοναδικός ογκολόγος καλείται να κουράρει περίπου 750 καρκινοπαθείς, που σημαίνει ότι βλέπει περί τα 40 περιστατικά ημερησίως!

Κάθε μήνα τη Μονάδα Χημειοθεραπείας επισκέπτονται για θεραπεία 300 ασθενείς, ενώ άλλοι 400 εξυπηρετούνται στα εξωτερικά ιατρεία για παρακολούθηση. Αυτό σημαίνει πως περίπου 30 με 35 άτομα την ημέρα περνούν από το Νοσοκομείο Βόλου με προβλήματα νεοπλασιών.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μοναδικός Ογκολόγος της Μονάδας κ. Γιώργος Ρήγας, ο οποίος εργάζεται στη μονάδα από την αρχή της λειτουργίας της, δηλαδή πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα ο ίδιος και οι 6 νοσηλεύτριες του τμήματος καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τμήματος και στον όγκο δουλειάς.

Αν και στο τμήμα υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, ποτέ δεν τηρείται από τον γιατρό, αφού πολλές φορές για να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά αναγκάζεται να μένει μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ για να προλάβει όλες τις θεραπείες των ασθενών πολλές φορές εργάζεται και τα σαββατοκύριακα.

Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών σε καθημερινή βάση είναι οι τακτικές προγραμματισμένες θεραπείες, συν οι ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα για οποιοδήποτε έκτακτο λόγο (παρενέργειες, διευκρινίσεις, εξετάσεις, τηλεφωνικές κ.τ.λ. ) «Όλος αυτός ο όγκος δουλειάς βγαίνει από αυτό το τμήμα. Υπάρχουν ημέρες που εξυπηρετούμε μέχρι και 40 περιστατικά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος τονίζει ότι το κινητό του τηλέφωνο είναι ανοιχτό για τους ασθενείς του 24 ώρες το 24ωρο.

Τεράστιες ελλείψεις στο Ογκολογικό Τμήμα

Αυτή την στιγμή η σημαντικότερη έλλειψη του Ογκολογικού Τμήματος είναι το ιατρικό προσωπικό αλλά και το νοσηλευτικό. «Η βασικότερη έλλειψη που έχει το τμήμα είναι σε ιατρικό προσωπικό. Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με τουλάχιστον έναν ακόμη γιατρό έστω και αν αυτός είναι γενικός παθολόγος», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Ρήγας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι ωστόσο και η έλλειψη ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος. Ένα μηχάνημα το οποίο θεωρείται από τα βασικότερα για τη θεραπεία των πασχόντων, αφού μέσα από αυτό υποβάλλονται σε ακτινοβολίες.

Αυτή τη στιγμή οι ασθενείς του Βόλου που πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολίες πρέπει να μετακινηθούν μέχρι το Νοσοκομείο της Λάρισας, το ακτινοθεραπευτικό του οποίου πολλές φορές παρουσιάζει προβλήματα, αναγκάζοντας τους ασθενείς να διακόψουν τις θεραπείες τους, πράγμα που έχει ολέθριες συνέπειες για την εξέλιξη της πάθησής τους!

«Στο Τμήμα χρειαζόμαστε άμεσα ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα. Αυτή τη στιγμή οι ασθενείς που πρέπει να προχωρήσουν σε ακτινοβολίες πρέπει να πάνε στη Λάρισα. Ωστόσο κατά διαστήματα δημιουργούνται προβλήματα στα μηχανήματα με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αφήνουν τις θεραπείες τους στη μέση».

Όπως εξηγεί ο κ. Ρήγας, «όταν ένας καρκινοπαθής αφήσει τις θεραπείες του ημιτελείς έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία του. Πολλές φορές ένας ασθενής αναγκάζεται να περιμένει τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να προχωρήσει σε ακτινοβολίες, και όταν ξεκινήσει να αναγκάζεται να σταματήσει για δέκα ημέρες λόγω βλάβης του μηχανήματος! Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο», τονίζει ο γιατρός.

Ακόμη μια βασική έλλειψη του τμήματος είναι η γραμματειακή υποστήριξη, αφού ουσιαστικά πρόκειται για αυτόνομη μονάδα του Νοσοκομείου, έλλειψη η οποία αναγκάζει το μοναδικό γιατρό και τις νοσηλεύτριες να ασχολούνται και με αλλότρια πέρα από το κρίσιμο για τη ζωή πολλών ανθρώπων έργο τους.

Οι καρκινοπαθείς εμπιστεύονται το Τμήμα του Βόλου

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρήγα περίπου το 25 με 30% των καρκινοπαθών που παρακολουθούνται αυτή τη στιγμή από το Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Βόλου είχαν ξεκινήσει αρχικά τις θεραπείες τους σε κάποιο άλλο νοσοκομείο της χώρας και πλέον τις συνεχίζουν στο Ογκολογικό Τμήμα του Βόλου, είτε σε συνεργασία με τους γιατρούς που είχαν ή αναλαμβάνοντας το εδώ τμήμα από την αρχή εξ’ ολοκλήρου τις θεραπείες των ασθενών.

«Κατά παράδοση οι περισσότεροι καρκινοπαθείς του Βόλου πήγαιναν στη Λάρισας και ως δεύτερη επιλογή Θεσσαλονίκη. Οι λόγοι πλέον που επιλέγουν το Ογκολογικό Τμήμα του Βόλου. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την επιλογή αυτή. Ο πρώτος είναι ότι πλέον το τμήμα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και ο δεύτερος είναι ότι πολλά περιστατικά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν προς άλλες πόλεις. Πλέον η μονάδα έχει οργανωθεί. Ο κόσμος έμαθε το Τμήμα και το εμπιστεύεται», αναφέρει ο ογκολόγος.

Το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, πριν από περίπου 4 χρόνια, πραγματοποιούσε συνολικά σε καθημερινή βάση 3 με 4 χημειοθεραπείες, ενώ σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί.

«Αν δεν αγαπούσα την δουλειά μου, δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ»

Όπως αναφέρει στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ρήγας, αν δεν αγαπούσε τη δουλειά του δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτόν τον όγκο περιστατικών σε καμία περίπτωση. «Δουλεύω συνεχόμενα τέσσερα χρόνια και δεν μπορώ να πάρω άδεια για περισσότερο από δύο ημέρες και όταν επιστρέφω πρέπει να γίνουν 30 με 40 χημειοθεραπείες άμεσα. Πλέον δουλεύουμε με ένα δικό μας ωράριο.

Είναι μια δουλειά καθαρά ανθρωπιστική και αυτό που ζητάμε από τον κόσμο είναι κατανόηση γιατί δουλεύουμε στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας. Αναγκάζομαι να έρχομαι σαββατοκύριακα για να φτιάχνω τις θεραπείες των ασθενών, όπως έκανα επίσης και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων» επισημαίνει με ένα αδιόρατο παράπονο αλλά και ολοφάνερη την ικανοποίηση από την προσφορά στον άνθρωπο ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του .

Συχνότεροι καρκίνοι

Όπως αναφέρει ο ογκολόγος του Νοσοκομείου Βόλου, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μαγνησία, ακολουθούν την ευρωπαϊκή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εξέλιξη, τη συχνότητα και τα συνηθέστερα είδη εμφάνισης καρκίνου.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αύξηση στον καρκίνο του πνεύμονα. Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Μαγνησία τα σκήπτρα του καρκίνου κατέχει ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου» καταλήγει ο ακούραστος γιατρός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου