ΤΟΠΙΚΑ

Νέα αντιπαράθεση για το νερό

νέα-αντιπαράθεση-για-το-νερό-399514

Πολιτικές αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί το θέμα με το νερό της Πορταριάς. Ο Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Πάνος Σκοτινιώτης με αφορμή την παρέμβαση του Εισαγγελέα δήλωσε ανακουφισμένος και παράλληλα υποστήριξε ότι «η αλήθεια στο συγκεκριμένο θέμα κακοποιήθηκε», χωρίς ωστόσο να γίνεται πιο σαφής ως το προς ποιους εννοεί.

Από την πλευρά της ωστόσο η Λαίκή Συσπείρωση στο Δήμο Βόλου με τους Απ. Νάνο, Νίκου Κωνσταντίνο, Ριζόπουλο Απόστολο και Μαν. Κοντάκη επανέρχεται στο θέμα με επερώτηση που κατέθεσε, προσάπτοντας στη Δημοτική Αρχή «ολιγωρία όσον αφορά στην έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Πάνου Σκοτινιώτη έχει ως εξής:

«Με ανακούφιση πληροφορηθήκαμε ότι διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για το θέμα του νερού της Πορταριάς. Ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο. Κι αυτό επειδή φαίνεται, δυστυχώς, πως είναι ο μόνος τρόπος για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια, που τόσο κακοποιήθηκε τις μέρες αυτές.

Έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι ο όλος θόρυβος προκλήθηκε όχι επειδή η ΔΕΥΑΜΒ απέκρυψε το θέμα και δεν έλαβε τα επιβαλλόμενα μέτρα, αλλά ακριβώς επειδή δεν ολιγώρησε και έλαβε αμέσως τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο όλος θόρυβος, συγκεκριμένα, προκλήθηκε επειδή κάποιοι αντέδρασαν στην εγκατάσταση συστήματος χλωρίωσης. Η ΔΕΥΑΜΒ όμως, όπως πλέον έχει αποδειχθεί, ενεργώντας μακριά από τυχόν σκοπιμότητες, πέτυχε να αντιμετωπίσει άμεσα και με απόλυτη επιτυχία την εμφάνιση στο δίκτυο ύδρευσης της Πορταριάς και σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων, μικρού αριθμού μικροβιακού φορτίου. Κάτι δηλαδή που, όπως επισημάνθηκε, είναι συνηθισμένο σε δίκτυα και υδραγωγεία στα οποία δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα απολύμανσης, αποδίδεται δε σε τυχαία περιστατικά και δεν παραπέμπει σε επιμόλυνση της πηγής υδροδότησης. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν στις 16.12.11 κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων νερού Πορταριάς από τη Δ/νση Υγείας, ήδη ο επαναληπτικός δειγματοληπτικός έλεγχος που είχε διενεργήσει η ΔΕΥΑΜΒ την ίδια μέρα έδειχνε απουσία μικροβιολογικού φορτίου.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η ΔΕΥΑΜΒ λειτούργησε με ευθύνη και όχι με ευθυνοφοβία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που τονίζεται στην ανακοίνωσή της: «το νερό της Πορταριάς είναι απολύτως ασφαλές και κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας». Ματαιοπονούν, λοιπόν, και κρίνονται όσοι «επενδύουν» σ’αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, ευελπιστώντας ότι βρήκαν επιτέλους τη χρυσή ευκαιρία να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Δημοτική Αρχή».

Η ΛΑΣ

Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζει ότι προκύπτουν πολλά ερωτήματα και ανησυχίες που ενισχύονται από το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν καταγγελίες, από κατοίκους κυρίως της περιοχής των Σταγιατών, για μόλυνση των επιφανειακών υδάτων και των καλλιεργειών, επομένως και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με βοθρολύματα που προέρχονταν από το παλιό αποχετευτικό σύστημα της Πορταριάς, καθώς επίσης και από απόβλητα που διοχετεύονται στο ρέμα «Μάνα».

Η ΛΑΣ επίσης επισημαίνει ότι προκαλεί ερωτηματικά η μαρτυρία του πρώην Αντιδημάρχου Πορταριάς ότι «ενώ στον πρώην Δήμο Πορταριάς οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του νερού γινόταν κάθε δύο μήνες, όπως ορίζουν οι κανόνες, εντός του 2011 έχει γίνει μόνο μια ανάλυση νερών το πρώτο εξάμηνο και ακολούθησε η δεύτερη στις 28 Νοεμβρίου» και απευθύνονται προς τη Δημοτική Αρχή συγκεκριμένα ερωτήματα όπως τι βαθμό μόλυνσης του νερού Πορταριάς κατέγραψαν μετρήσεις υπευθύνων δημόσιων φορέων στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γιατί δεν ενημέρωσε εγκαίρως του κατοίκους, προκειμένου να προστατευτούν και από τις συγκεντρώσεις επικίνδυνων βακτηρίων και από το υπολειμματικό χλώριο ή τα επικίνδυνα οργανοχλωροπαράγωγα που προκαλεί η χλωρίωση του νερού και εάν εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις της Διεύθυνσης Υγείας. Η ΛΑΣ ζητά επίσης να ενημερωθεί τι μέτρα θα ληφθούν για τον έλεγχο του νερού, ύδρευσης και άρδευσης, σε όλες της δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Βόλου κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου