ΤΟΠΙΚΑ

Υποπτη έρευνα σε μοναχικούς…

υποπτη-έρευνα-σε-μοναχικούς-399573

Ο φόβος για τυχόν νέους ληστές ή απατεώνες που έχουν βάλει στο «μάτι» σπίτια μοναχικών και ηλικιωμένων, επέστρεψε στις γειτονιές του Αγίου Γεωργίου Ιωλκού. Εκεί, όπου τον περασμένο Μάιο αποκαλύφθηκε ο ασφυκτικός θάνατος στα χέρια ληστών της 55χρονης Ευδοκίας Αναγνωστοπούλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Μία εργαζόμενη σε έρευνα -όπως συστήθηκε- χτύπησε την περασμένη Τετάρτη την πόρτα της κατοικίας μοναχικής γυναίκας και το ερωτηματολόγιο που ήθελε να συμπληρώσει έβαλε σε υποψίες την ίδια και τους γείτονές της, τους οποίους στη συνέχεια πληροφόρησε για την περίεργη επίσκεψη.

Η «ερευνήτρια» θέλησε να πληροφορηθεί εάν η γυναίκα διέμενε μόνη της στο σπίτι της, εάν λάμβανε σύνταξη και τι ύψους, εάν φοβόταν να ζει στη συγκεκριμένη περιοχή και λάμβανε μέτρα ασφαλείας το βράδυ, εάν είχε καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Λίγες ακόμη παρόμοιου περιεχομένου ερωτήσεις δέχθηκε η μοναχική γυναίκα και όταν απόρησε εάν το ερωτηματολόγιο της στατιστικής θα τεθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες των σπιτιών της γειτονιάς, η «ερευνήτρια» απάντησε ότι η έρευνα γίνεται δειγματοληπτικά και πως αμέσως μετά θα μετέβαινε σε σπίτι ζευγαριού ηλικιωμένων πιο δίπλα.

Στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το σοκ του φρικτού θανάτου που βρήκε η 55χρονη πριν επτά μήνες. Τη δολοφονία της με κίνητρο τη ληστεία είχε εξιχνιαστεί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου μαζί με δεκάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις βασανισμού που έφτασε μέχρι το θάνατο ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων.

Στην περιοχή αδυνατούν να ξεπεράσουν τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα βρέθηκε φιμωμένη και δεμένη στα χέρια και στα πόδια, μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της, 30 ώρες μετά τις στιγμές βίας και αγριότητας στα χέρια των «ληστών με τα μαύρα», της σκληρής συμμορίας που λίγους μήνες αργότερα εξαρθρώθηκε.

Ταμπουρωμένοι μέσα στα σπίτια τους, οι κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και πρωτίστως τις ζωές τους, γι’ αυτό και κάθε περίεργη επίσκεψη στις γειτονιές τους, τους προκαλεί μεγαλύτερη αναστάτωση.

Γνωστός του γιου της…

Ηλικιωμένα άτομα συνεχίζουν να παραμένουν πρώτη επιλογή για απατεώνες και διαρρήκτες. Σε μία άλλη περίπτωση, που έγινε γνωστή στον «Τ», ηλικιωμένη γυναίκα κατάφερε να αποτρέψει επιτήδειο που την επισκέφθηκε με την γνωστή πλέον μέθοδο του δήθεν χρέους συγγενή.

Στο Καπακλί η γυναίκα δέχθηκε την επίσκεψη άγνωστου στην ίδια άντρα. Εκείνος όμως γνώριζε και το μικρό της όνομα. Το χρησιμοποίησε και της μίλησε σε ιδιαίτερα φιλικό ύφος, δείχνοντας της ένα ασφαλιστήριο αυτοκινήτου, που υποτίθεται ότι ανήκε στο γιο της. Της ζήτησε χρηματικό ποσό 100 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι εκείνος την έστειλε. Η γυναίκα όμως παρέμενε διστακτική και ο «φίλος», ο οποίος είχε και συνεργό δια τηλεφώνου επικοινώνησε με το κινητό του τηλέφωνο σε τρίτο πρόσωπο που όπως φάνηκε ήταν ήδη ενήμερο.

Ο «φίλος» του γιου δεν δίστασε να δώσει το κινητό τηλέφωνο στη γυναίκα για να μιλήσει και η ίδια… Εκείνη όμως αμέσως κατάλαβε ότι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν ο γιος της, του έδωσε πίσω το κινητό τηλέφωνο και τον κάλεσε να αποχωρήσει από το σπίτι της.

Προσφιλής μέθοδος

Σε πολλά επεισόδια στη Μαγνησία έχει «γυριστεί» η απάτη των φίλων και γνωστών συγγενικών προσώπων ηλικιωμένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θρασύτατοι κομπιναδόροι ποντάρουν στην ευκολία να πείσουν τα υπερήλικα θύματά τους και ταυτόχρονα στη δυσκολία με την οποία θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά τους.

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης βασίζεται σε δήθεν χρέος συγγενικού προσώπου του ηλικιωμένου, ο οποίος έχει επιλεγεί ώστε να ζει μόνος του. Οι δράστες, οι οποίοι εμφανίζονται συνήθως ανά δύο, δηλώνουν δήθεν απεσταλμένοι του γιου, της κόρης ή εγγονού. Ξετυλίγουν το σενάριο για χρέος που πρέπει άμεσα να καλυφθεί και οι ηλικιωμένοι πείθονται δίνοντας τα χρήματα που έχουν φυλαγμένα στο σπίτι τους ή κατατεθειμένα στην τράπεζα. Στη δεύτερη περίπτωση οι… καλοσυνάτοι άνθρωποι προσφέρονται να τους βοηθήσουν μεταφέροντας τους με το δικό τους όχημα στην τράπεζα για να γίνει η ανάληψη των χρημάτων. Μόλις παραλάβουν το ποσό γίνονται καπνός, εγκαταλείποντας το ηλικιωμένο θύμα τους καταμεσής του δρόμου.

Σε μια από τις επισκέψεις αυτού του είδους των απατεώνων η θρασύτητα υπερέβη κάθε όριο. Στην αυλή του σπιτιού 75χρονης στην Ευξεινούπολη της πήραν 600 ευρώ για δήθεν γραμμάτιο του εγγονού της που ο ίδιος δεν μπορούσε να πληρώσει και της ζήτησαν να τους ψήσει και καφέ…

Από τα θύματα που «δαγκώθηκαν» γερά, ένας 88χρονος στην Αγία Τριάδα Αλμυρού, ο οποίος εξαναγκάστηκε να σηκώσει από τραπεζικούς λογαριασμούς του, 18.000 ευρώ, θεωρώντας ότι θα τακτοποιούσε χρέος του γιου του για αγορά οικοπέδου.

Καμία από την πληθώρα υποθέσεων εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων δεν κατέστη μέχρι σήμερα εφικτό να εξιχνιαστεί από τις αστυνομικές αρχές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου