ΤΟΠΙΚΑ

Σέρβος μουσικός του δρόμου

σέρβος-μουσικός-του-δρόμου-390945

Η μουσική είναι η ζωή του και τον συντροφεύει παντού, κάθε στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των διακοπών του. Ο 50χρονος Βλάνταν Στογιάνοβιτς, ο οποίος κατάγεται από το Βελιγράδι και γεννήθηκε στο Νης της Σερβίας, διανθίζει με μελωδικές στιγμές το κέντρο της πόλης, κάνοντας πολλά βλέμματα να στραφούν στο σημείο όπου παίζει τα αγαπημένα του τραγούδια, στον πεζόδρομο της Ερμού.

Ο Σέρβος μουσικός με τις κλασικές περγαμηνές, συνδυάζει το τερπνό μετά του ωφελίμου, χαρά και εργασία, διακοπές στην Ελλάδα και γνωριμία με τους ανθρώπους και την ιστορία της περιοχής μας.

Ο πλανόδιος μουσικός, μίλησε με προθυμία στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την ζωή του, υπογραμμίζοντας ότι επισκέπτεται το Βόλο για πρώτη φορά μαζί με τη σύζυγό του, κατόπιν προτροπής μιας φίλης του εικαστικού, η οποία ζει στην περιοχή μας επί 25 και πλέον χρόνια.

«Επαιζα βιολί και βιόλα στη Συμφωνική Ορχήστρα της Νης και άρχισα να παίζω κιθάρα το 1978. Είναι η δεύτερη απασχόληση μου αλλά η πρώτη μου απασχόληση είναι η μουσική και συμμετέχω σε μια μπάντα που λέγεται «Les Gigantes» όπου παίζω κιθάρα και τραγουδάω», αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας για τη ζωή του.
Του αρέσει να παίζει μουσική οπουδήποτε, κι όπως διαπιστώνει η κατάσταση εδώ είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την πατρίδα του.

Η πρώτη του άποψη για την περιοχή μας είναι άριστη, ενώ όπως υπογραμμίζει: «οι άνθρωποι είναι χαλαροί και ευχάριστοι, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αγαπούν τη μουσική και πιστεύω ότι οι Ελληνες πάντα αγαπούσαν τους καλούς μουσικούς. Εχει μεγάλη ιστορίας η χώρα σας».

Βρίσκεται ήδη δώδεκα μέρες στο Βόλο, όπου θα παραμείνει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η σκέψη και η προοπτική της μόνιμης διαμονής εντάσσεται στα μελλοντικά του σχέδια. Αλλωστε «εδώ οι άνθρωποι είναι πολύ πιο φιλικοί σε σχέση με τη Σερβία η οποία βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι πολύ βαθύτερη η κρίση στη χώρα μου απ’ ότι νομίζετε», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Ο χαμογελαστός Βλάνταν Στογιάνοβιτς «Βλαδίμηρος Στογιαννίδης» όπως συστήνεται «μεταφράζοντας» στα Ελληνικά το όνομά του, είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ όπως αναφέρει: «οι Ελληνες είναι πιο έξυπνοι από εμάς και ελπίζω ότι ο Πρωθυπουργός σας, θα κάνει κάτι καλό για σας».

Η μουσική στο δρόμο γεμίζει την ψυχή του με χαρά κι όπως τονίζει: «είμαι μουσικός για περισσότερα από 30 χρόνια και μουσικός του δρόμου από το 1987».

Η απάντηση στο ερώτημα τι του προσφέρει η υπαίθρια «συναυλία» έρχεται αυθόρμητα και αποτυπώνεται σε μια φράση. «Νιώθω ελεύθερος. Η λέξη ελευθερία είναι το κλειδί. Πολλοί μου λένε «ωραία μουσική» κι εγώ προσπαθώ καθημερινά να μάθω καινούργιες λέξεις στην Ελλάδα, να μάθω την ελληνική γλώσσα και νιώθω πιο πλούσιος κάθε μέρα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου