ΤΟΠΙΚΑ

Αναδιατάσσονται οι αγροσυνδικαλιστές

αναδιατάσσονται-οι-αγροσυνδικαλιστέ-390694

Τη σύσταση Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα και τα σχεδιαζόμενα αντιαγροτικά φορολογικά μέτρα, αποφάσισαν 60 εκπρόσωποι από 27 Αγροτικές και Συνεταιριστικές Οργανώσεις που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που οργανώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Βόλου στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟΛ στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά από πολύωρη συζήτηση για τα επικείμενα φορολογικά μέτρα, το κοινό συμπέρασμα ομόφωνα είναι «ότι οδηγούμαστε σε γενοκτονία των αγροτών. Γι’ αυτό το λόγο, αναφέρει ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αποφασίσθηκε ομόφωνα σύσκεψη όλων των Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας στην Αθήνα, την Τρίτη 11 Αυγούστου, προκειμένου να χαραχθεί κοινή και συντονισμένη δράση, κοινό συνδικαλιστικό πλαίσιο, καθώς επίσης τη σύσταση Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Ο ρόλος της επιτροπής αυτής είναι να αγωνιστεί οργανωμένα -προς όφελος των αγροτών- στα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που έρχονται, ενώ όπως μας αναφέρουν συνεταιριστές: «η κυβέρνηση θα πρέπει να συνδιαλλαγεί με θεσμικά όργανα».

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η άμεση συνεννόηση αντιμετώπισης της κατάστασης που διαγράφεται εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν δει τη δημοσιότητα για τους αγρότες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτο Καραμίχα: «Τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές και αφορούν τους Έλληνες αγρότες είναι πολύ σκληρά και δυσβάσταχτες θα είναι οι συνέπειές τους. Ο αγροτικός τομέας με την υιοθέτηση των μέτρων οδηγείται σε εξαθλίωση με πολλαπλές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας μας. Το αγροτικό εισόδημα που θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των μέτρων θα είναι ισχνό έως μηδενικό για τους 629.660 Έλληνες αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος της γεωργικής παραγωγής. Θα ενταθεί η παραοικονομία και η λαθραία διακίνηση αγροτικών προϊόντων.

Θα μειωθούν οι εξαγωγές και στο εσωτερικό θα οδηγηθούμε σε αύξηση τιμών γεωργικών προϊόντων. Μεγάλο μέρος των Ελλήνων αγροτών θα παραμείνει ανασφάλιστο λόγω αδυναμίας ασφάλισης. Θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί η ανεργία. Ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός στην περιφερειακή Ελλάδα και στην ύπαιθρο θα διαρραγεί, διότι ελάχιστοι απ΄ τους αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα και το κίνητρο να συνεχίσουν να καλλιεργούν και ελάχιστοι εκ των κτηνοτρόφων θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκτρέφουν τα ζώα τους.»

Ο Νικ. Πρίντζος

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της σύσκεψης, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ήδη τραγική. «Ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια και έχει ήδη τεράστια προβλήματα. Δε νομίζω ότι κανείς πολιτικός ή τεχνοκράτης μπορεί να πιστέψει ότι ο αγρότης μπορεί με αυτές τις συνθήκες να μείνει στο χωριό του, να καλλιεργήσει και να ζήσει την οικογένειά του, να παράγει και να βοηθήσει τον τόπο να βγει από το αδιέξοδο».

Τις ίδιες αγωνίες είχε εκφράσει ο κ. Πρίντζος και άλλοι αγροτοσυνδικαλιστές με ανοιχτή επιστολή τους προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, γνωστοποιώντας την απόφασή τους να κινηθούν συντεταγμένα. «Η αγωνία μας, η ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο, αλλά κυρίως για την λαίλαπα των μέτρων που έρχονται και που θα οδηγήσουν στον αφανισμό του αγρότη και της αγροτικής οικονομίας, δημιούργησαν την ανάγκη της συνάντησής μας στη Θεσσαλονίκη, για μια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων αλλά κυρίως για αναζήτηση λύσεων, σε όλα αυτά.

Κυρίαρχη άποψη και καθολική όλων, υπήρξε το κενό επικοινωνίας που υπάρχει εδώ και καιρό με το Υπουργείο και γενικότερα με την Πολιτεία τα τελευταία 5 χρόνια. Η ΠΑΣΕΓΕΣ για λόγους που δεν αντιλαμβανόμεθα, έχει απαξιωθεί, όπως και όλο το Συνεταιριστικό κίνημα. Η αποκατάσταση της επικοινωνίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θεωρείται επιτακτική και επιβεβλημένη. Επίσης, κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων, ότι δυστυχώς το Συνεταιριστικό κίνημα δεν εκπροσωπείται πλέον. Η πολιτική ηγεσία, οφείλει να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στην εκλεγμένη ηγεσία του αγροτικού χώρου και ιδιαίτερα στο θεσμό.

Το Συνεταιριστικό κίνημα, χρειάζεται αναγέννηση και εκσυγχρονισμό, οι καιροί το επιβάλλουν να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν, εάν μας χωρίζουν, και όλοι ομονοούντες με σύνεση και λογική, χωρίς ρεβανσισμούς και ακρότητες, να αποφασίσουμε για το πώς θα πορευτούμε, προκειμένου στις μοναδικά δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας και ο αγροτικός πληθυσμός, να χαράξουμε το στόχο για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη διάλυση της αγροτικής οικονομίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου