ΤΟΠΙΚΑ

Στο αρχείο η προκαταρκτική για το Μουσείο Ιστορίας του Βόλου  

στο-αρχείο-η-προκαταρκτική-για-το-μουσ-388324

Στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Βόλου μετά από ανώνυμη καταγγελία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τον Δήμο Βόλου όσον αφορά στο έργο του Μουσείου Ιστορίας της Πόλης του Βόλου.

Η καταγγελία ανέφερε ότι είχαν υπερτιμολογηθεί τα έργα. Ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ήταν 1,4 εκατ. ευρώ, ο τελικός εκτινάχθηκε στα 2,6 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ζητήθηκαν έλεγχοι από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ υπήρξαν δύο εκθέσεις δημόσιων ελεγκτών.

Διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε πράγματι ο προϋπολογισμός, αλλά δεν ξεπερνά το 50% του αρχικού προϋπολογισθέντος κόστους και η αύξηση αυτή θεωρείται νόμιμη.

Γι’ αυτό τον λόγο ενέκρινε και τις αιτήσεις χρηματοδότησης του έργου και η Διαχειριστική Αρχή.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το έργο είχε πάρει 8 παρατάσεις, αφού μόνο η πρώτη αφορούσε σε αρχαία που βρέθηκαν στο ημιυπόγειο.

Δύο μόνο παρατάσεις θα μπορούσαν να μην είχαν δοθεί για την ολοκλήρωση του έργου.

Οπως προέκυψε, ο Δήμος Βόλου επιβαρύνθηκε μόλις με ποσό 8.000 ευρώ για υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και θα μπορούσε να ήταν φθηνότερα.

Η συγκεκριμένη απόκλιση για ένα έργο αυτού του μεγέθους κρίθηκε ότι αφορά σε απιστία στο Δημόσιο σε βαθμό πλημμελήματος και το αδίκημα αυτό παραγράφηκε, αφού το έργα έγιναν το 2008.

Επισημαίνεται ότι το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Απεντάχθηκε από πρόγραμμα, το ίδιο όμως, συνέβη για το ίδιο πρόγραμμα και με άλλα δύο έργα ΟΤΑ της Θεσσαλίας, ενώ το προβλεπόμενο ποσό δεν εισπράχτηκε ποτέ για να υπάρχει ζημία σε κάποιον άλλο φορέα. Ο,τι εργασίες έγιναν, αποπληρώθηκαν από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου