ΤΟΠΙΚΑ

Ευάλωτοι οι έφηβοι στην κρίση

ευάλωτοι-οι-έφηβοι-στην-κρίση-38122

Εμφανής είναι η επιρροή της οικονομικής κρίσης στους ενδοοικογενειακούς δεσμούς σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται εντάσεις, συνεπεία αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Οι πιο «ευάλωτες» ομάδες είναι οι έφηβοι και οι νέοι, γιατί νιώθουν ότι ξεκινoύν την ζωή τους χωρίς προοπτικές, καθώς και οι άνθρωποι που βρίσκονται μετά τα 50, αδυνατώντας να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Τα παραπάνω υπογραμμίζει η κ. Δάφνη Φιλίππου, η οποία είναι ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, εμψυχώτρια ομάδων, π. Επίκουρος Καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και συγγραφέας. Με αφορμή την επανέκδοση του ημερολογίου της για το 2013 «365 μέρες γονιός» και την παρουσίασή του στο Βόλο, η συμπολίτισσα ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός αναλύει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί, συμβουλεύοντας παράλληλα όσους βιώνουν τα δεινά της κρίσης «να εκμεταλλευτούν την δύσκολη συγκυρία και να την μετατρέψουν σε ευκαιρία».

Με βάση την πολυετή εμπειρία της, η ίδια καθιστά σαφές ότι «λόγω της κρίσης διαλύονται οικογένειες αλλά υπάρχουν και οικογένειες που ισχυροποιούν τους δεσμούς τους». Κατά συνέπεια ποικίλλουν οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η κ. Φιλίππου «υπάρχουν παιδιά που το βίωσαν πάρα πολύ έντονα το πρόβλημα, παιδιά τα οποία αντέδρασαν με τον τρόπο τους και δεν πήγαν να δώσουν Πανελλήνιες» για να προσθέσει «πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα παιδιά και οι γονείς να τα προσεγγίζουν με ενδιαφέρον, αναπτύσσοντας διάλογο μαζί τους».

Επικεντρώνοντας την αναφορά της στην οικογένεια, η κ. Φιλίππου υπογραμμίζει ότι «πρέπει να επικοινωνήσουν ουσιαστικότερα, με λόγια και συναισθήματα, τα μέλη της οικογένειας, να βρουν από κοινού λύσεις και να δημιουργήσουν στηρίγματα που δεν είχαν μέχρι τώρα». Σε αρκετές περιπτώσεις κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα του άγχους και της απελπισίας «πολλές φορές ο γονιός απομονώνεται χωρίς να επικοινωνεί με το παιδί του» αλλά «πρέπει να αλλάξουν οι στόχοι, η επικοινωνία, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις και να αντιμετωπίσει από κοινού η οικογένεια τα προβλήματά της» τονίζει η κ. Φιλίππου.

Η άποψη της κ. Φιλίππου για την κρίση συνοψίζεται στην φράση «πάντα μπορούμε να αναζητήσουμε ακτίδες φωτός στην άκρη του τούνελ και προς τα εκεί πρέπει να είμαστε στραμμένοι, διότι εάν βλέπουμε μπροστά μας μόνο το μαύρο, δεν θα μπορούμε να δούμε τίποτε άλλο. Εάν μπροστά μας βλέπουμε το φως, καταλήγει, σίγουρα θα διακρίνουμε πολλά περισσότερα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου