ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικές κόντρες για το Ρυθμιστικό

πολιτικές-κόντρες-για-το-ρυθμιστικό-38230

Mείζον πολιτικό θέμα τίθεται για την Ομάδα Πλειοψηφίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή την εμμονή του περιφερειακού του συμβούλου Κ. Χαλέβα για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου του οποίου επίκειται η έγκριση μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Μία μόλις μέρα μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Κ. Χαλέβα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν συμφωνεί με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, δηλώσεις που προκάλεσαν αναταραχή κυρίως στο Δήμο Βόλου, ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός έσπευσε χθες το πρωί, νωρίς – νωρίς, να σβήσει από τα τοπικά ερτζιανά τις … φωτιές που άναψε ο άμεσος συνεργάτης του, κάνοντας λόγο για άριστη συνεργασία της Περιφέρειας για το Ρ.Σ.Β, τόσο με το Δήμαρχο Βόλου, όσο και με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Νίκο Μόσχο. Ο τελευταίος με δηλώσεις του άφησε αιχμές για τις δηλώσεις Χαλέβα, σημειώνοντας, ότι μία νέα καθυστέρηση θα ήταν καταστροφική για την περιοχή μας Και ενώ όλα έδειχναν ότι το όλο θέμα θα έληγε, αφού είχαν καταγραφεί όλες οι απόψεις, ο Κ. Χαλέβας φρόντισε αργά το απόγευμα να ανάψει… νέες φωτιές. Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό – επαγγελματικό όργανο του κ. Χαλέβα, το ΤΕΕ Μαγνησίας, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «χρήσιμο εργαλείο», ο περιφερειακός σύμβουλος, με μακροσκελή του ανακοίνωση και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πολιτικού του προϊσταμένου, φρόντισε να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο τα χάσμα του, από τις επίσημες θέσεις της Περιφέρειας και του Δήμου Βόλου. Ενδεικτική της δήλωσης του κ. Χαλέβα, είναι η παρότρυνσή του προς επιχειρηματίες να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας, για την «παράτυπη, όπως λέει, διαδικασία επίσπευσής του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου».

Μιλώντας σε τοπικά ραδιόφωνα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός σημείωσε με έμφαση ότι δεν υπάρχει η παραμικρή κόντρα με το Δήμο, ενώ διευκρίνισε ότι μαζί με τον Κ. Χαλέβα πήγαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, γιατί υπήρχε αίτημα για την τακτοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου της Μητρόπολης.

Η Περιφέρεια δεν μπλοκάρει κανένα Ρυθμιστικό, αντίθετα το διευκολύνει, είπε ο κ. Αγοραστός, για να τονίσει στη συνέχεια ότι ειδικά το θέμα των βιοτεχνιών στο Διμήνι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου Νίκου Μόσχου που δεν έκρυψε τη δυσάρεστη έκπληξη που δοκίμασε όταν διάβασε τις δηλώσεις του αρμόδιου για χωροταξικά θέματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κ. Χαλέβα.. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς, είπε ο κ. Μόσχος, που σημείωσε ότι στο Σχέδιο Νόμου έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεκτό το 80% των προτάσεων που έγιναν από τους τοπικούς φορείς. Οι ενστάσεις του κ. Χαλέβα ακυρώνουν όλο τον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής μας, είπε ο κ. Μόσχος, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενο μπλόκο στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου θα είναι στρατηγικό λάθος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν δεύτερες και πιο ψύχραιμες σκέψεις απ΄ όλους .

Ωστόσο συνήγορος των θέσεων του κ. Χαλέβα εμφανίζεται τα δύο τελευταία 24ωρα ο πρώην Δήμαρχος Αισωνίας Δημήτρης Καντόλας, που επιμένει ότι μένουν έξω από το Ρυθμιστικό το Διμήνι, το Σέσκλο και το Διμήνι. Ο κ. Καντόλας ζήτησε να γίνουν χρήσεις βιοτεχνιών και εκθεσιακών χώρων προς την Μπουρμπουλήθρα και να εξεταστεί εκ νέου το πρόβλημα που υπάρχει κάτω από το γήπεδο του Διμηνίου και στο Σέσκλο, εκεί όπου υπάρχουν δομημένες περιοχές με βιοτεχνική περιοχή.

Επανήλθε δριμύτερος…

Αργά το απόγευμα, όπως προαναφέρθηκε, ο Κ. Χαλέβας επανήλθε με νέες δηλώσεις που ρίχνουν και άλλο… λάδι στη φωτιά, καθώς ανοίγει και άλλα θέματα.:

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαλέβας:

«To ΡΣΒ είναι ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός υπερκείμενης κλίμακας, που καθορίζει και προσανατολίζει την ανάπτυξη της περιοχής.

Χρόνια οι δημότες του Δήμου Βόλου, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Δήμου Αλμυρού, περίμεναν την οριστική του έγκριση προκειμένου να ολοκληρωθεί και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους και να πραγματοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Κανένα αίτημα δημοτών για αποχαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους εδώ και δέκα χρόνια δεν έγινε αποδεκτό με τη δικαιολογία και το πρόσχημα ότι θα προβλεφθούν στο επερχόμενο ΡΣΒ.

Κι ενώ επί δέκα χρόνια έχουν οριστικοποιήσει τις αποφάσεις τους τα τρία εμπλεκόμενα Δημοτικά Συμβούλια πριν και μετά τον Καλλικράτη, κι ενώ επί δύο χρόνια οι εκπρόσωποι των Δήμων και της Περιφέρειας σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις κατάφεραν να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το τελικό αποτέλεσμα των προτάσεων στο μεγαλύτερο βαθμό δεν έγινε αποδεκτό, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τόσο το συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης που στηρίζει το συνεδριακό τουρισμό της περιοχής μας το οποίο συνεχίζει να είναι σε περιοχή που δεν αποχαρακτηρίζεται από αγροτική.

Δεκάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες ανήμποροι να επενδύσουν διότι δεν άλλαξε η χρήση της περιοχής τους, όπως κι εκατοντάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και κατοικιών θα συνεχίζουν να αδυνατούν για την όποια αξιοποίηση της ιδιοκτησίας τους

Πώς είναι δυνατόν να δημοσιεύουν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση του ΡΣΒ, όταν το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, δεν έγιναν αποδεκτές, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν οι συμπολίτες μας να είναι δέσμιοι των χρήσεων γης, που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν; Σε καμία περίπτωση στο βωμό της επίσπευσης του ΡΣΒ το οποίο αποφάσισαν τα Δημοτικά Συμβούλια, δεν θα θυσιάσουμε τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής μας, διότι υπό τη μορφή την οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν που βρίσκεται στις περιοχές που δεν έγιναν αποδεκτές, να επενδύσει για τα επόμενα 25 χρόνια. Είναι απαράδεκτο μελετητές που δεν γνωρίζουν την περιοχή μας να καθορίζουν το μέλλον του τόπου μας.

Φυσικά, είναι προφανές ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής μας που θίγονται τα συμφέροντά τους από το ελλιπές προτεινόμενο ΡΣΒ, θα προβούν σε ένσταση στο ΣτΕ για την παράτυπη διαδικασία επίσπευσής του.

Για όποιον ισχυρίζεται ότι έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων από το ΡΣΒ σε ποσοστό πάνω από 50%, τον προκαλώ σε δημόσια συζήτηση και με τους συγκεκριμένους χάρτες να τεκμηριώσουμε τα επιχειρήματά μας».

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ανακοίνωση του ΤΕΕ Μαγνησίας

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε το ΤΕΕ Μαγνησίας έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας στη πρόσφατη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 συζήτησε το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τις επόμενες ημέρες το τοπικό τμήμα θα δώσει στη δημοσιότητα τις επίσημες θέσεις του, καθώς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του τελικού σχεδίου από τις αρμόδιες επιτροπές του.

Όπως τονίσθηκε από τον πρόεδρο κ. Σωκράτη Αναγνώστου, «το “Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου” αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο χωρικού σχεδιασμού, που μεταφέρει αρχές, κατευθύνσεις και άξονες ανάπτυξης στα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού, όπως είναι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ.

Ανατέθηκε περίπου πριν μία πενταετία και πήρε επιτέλους τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος ώστε να εγκριθεί και να ανοίξει το δρόμο για τη συνέχιση εκπόνησης του ΓΠΣ Βόλου. Δεν πρέπει να υπάρξει νέα καθυστέρηση στην έγκριση του απαραίτητου αυτού πολεοδομικού εργαλείου για την ανάπτυξη της περιοχής μας» τόνισε ο κ. Αναγνώστου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου