ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα ενότητας από τον κ. Ιγνάτιο

μήνυμα-ενότητας-από-τον-κ-ιγνάτιο-37945

Με τη δέουσα ιεροπρέπεια, παρουσία πλήθους κόσμου, εορτάστηκε χθες από την τοπική Εκκλησία η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο φετινός εορτασμός περιορίστηκε στο ουσιαστικό του περιεχόμενο, που είναι η πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, προεξάρχοντος του εορτάζοντος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσαν κληρικοί και δεκάδες πιστοί από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια. Ο κ. Ιγνάτιος δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού και των παραγόντων του τόπου, κατά την διανομή του αντιδώρου, ενώ προηγουμένως, στο Ιερό Βήμα συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Βελεστίνου κ.Δαμασκηνός, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαφίτας κ. Δημήτριος (εκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας).

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αθανάσιος Κολλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη διδασκαλία του Αγίου Ιγνατίου σχετικά με το πρόσωπο και την θέση του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία, όπου «ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού»,ενώ «ο λαός οφείλει να είναι συνδεδεμένος μαζί του, για να είναι, έτσι, συνδεδεμένος και με τον Χριστό».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απευθύνθηκε στον κλήρο και στον λαό ο Πνευματικός Πατέρας του εορτάζοντος Μητροπολίτου, Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ο οποίος επεσήμανε ότι «όλοι οι Άγιοι είναι Θεοφόροι. Η Εκκλησία μας, όμως, μόνο στον Άγιο Ιγνάτιο έδωσε επισήμως τον τίτλο του Θεοφόρου, γιατί η καρδιά του φλεγόταν από την νεανική του ηλικία από αγάπη για τον Χριστό…». Ευχήθηκε δε στον κ. Ιγνάτιο να έχει την δύναμη και τον φωτισμό του Θεού, για να οδηγεί το λαό Του σε δρόμους σωτηρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για την παρουσία όλων, ιδίως, όμως, του Γέροντά του Μητροπολίτου Καλλινίκου, ενώ επεσήμανε ότι ο Άγιος Ιγνάτιος παραμένει πάντοτε το παράδειγμα και το πρότυπο του βίου του. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υπογράμμισε ότι «γιορτάζουμε λιτά και απλά λόγω της εποχής αλλά είναι φανερή η αγάπη που έχουμε στο λαό μας και η συμμετοχή του νομίζω ότι είναι δείγμα ότι ανταποκρίνεται σε αυτή μας την αγάπη. Σημασία έχει ότι σήμερα όλοι οι άνθρωποι που μας περιστοιχίζουν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σταθούμε στην κοινωνία και εγώ είμαι ευγνώμων γιατί χωρίς αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι εθελοντές της αλληλεγγύης δεν θα μπορούσαμε αυτά που σκεπτόμαστε να τα κάνουμε πράξη». Τέλος ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «η ενότητα είναι η πεμπτουσία του έργου μας σήμερα, γιατί, αλίμονο στο διχασμό…». Τέλος, απευθύνθηκε στο λαό του Θεού, σημειώνοντας: «σας ευχαριστώ όλους. Είστε ο λαός ο αγαπημένος, οι άνθρωποι που κρατάτε ζωντανό το όραμα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στους συνανθρώπους μας».

(φώτο:Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου